Annons

RF-basen: "Behöver inte ställa in

Smittoregler vid ungdomscuper och läger på jullovet kommer att skärpas på grund av det allvarligare covidläget i landet.
Det betyder inte att cuper och läger behöver ställas in, anser Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.
Idrott • Publicerad 16 december 2021
Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet. Arkivbild.
Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet. Arkivbild.Foto: Noella Johansson/TT

Folkhälsomyndigheten öppnade på torsdagen för nya rekommendationer för ungdomscuper och läger.

Men nya besked har inte ännu getts och väntas komma på måndag nästa vecka.

Annons

Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet (RF) tycker inte det behöver finnas oro för att cuper ställs in.

– Om man iakttar föreskrifterna som kommer behöver man inte vara orolig. Men om en arrangör anser sig inte klara nya regler kan de ställa in, men då gör arrangören det på eget bevåg. Det kommer troligtvis inte rekommendationer om att ställa in, säger han.

De nya beskeden nästa måndag kommer enligt Björn Eriksson att handla om att minimera risken för smitta, men cuper och läger kan alltså fortfarande genomföras.

– Det kommer bli av typen att lag ska vara i olika salar, att hålla avstånd i matsalar. I vår dialog med Folkhälsomyndigheten handlar det om hur man kan genomföra idrottstävlingar på ett smittsäkert sätt och inte att rekommendera att ställa in dem under julledigheten, säger han.

Om Sverige går in i en så kallad fas två och smittläget anses värre drabbas främst publiken. Då kan kravet på vaccinationsbevis skärpas vid ungdomscuper. Då gäller det dem som räknas som publik, till exempel vuxna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons