Annons

Östlund påväg mot EM

Sport • Publicerad 22 januari 2004

Där han står på gräsplanen efter landslagets fjärde träningspass i Hongkong har många andra svenska fotbollstalanger stått tidigare.

Inte i samma stad och i samma land.

Annons

Men i samma situation.

Tommy Söderbergs och Lars Lagerbäcks vinterturneringar, då utlandsproffsen saknas, är de allsvenska spelarnas chans och stora tillfälle. Det är då de har möjligheten att glänsa, det är då de har utrymme att ta för sig.

Historien visar att möjligheterna finns där:

2000 låg lägret i La Manga, och några av spelarna var Marcus Allbäck och Anders Svensson. Under den spanska solen slog de igenom, och idag är de rotade i landslaget och proffs i Premier League.Året efteråt turnerade Sverige i Bangkok, och Kim Källström och Tobias Linderoth tog klivet in på allvar. Idag är Källström i franska Rennes och Linderoth i Everton.2003 var det dags för Andreas Johansson, Andreas Isaksson och Mikael Nilsson. Samtliga hade gjort enstaka landskamper men visade i Thailand att de kommit till blågult för att stanna. Idag är de stöttepelare i det landslag som på torsdag möter Norge i Hongkong.

Med den bakgrunden vet Östlund att vinterturneringen är en bra glipa in till landslagets omklädningsrum.

Men klivet dit kräver ändå mer än att bara sträcka fram benet.

–Man måste jobba hårt, säger han.

–För det gäller ju att hela tiden prestera, både i landslaget och på klubbnivå. Det är något som jag jobbar på, att alltid hålla en hög nivå och att hela tiden utvecklas. (TT)

Fakta: Laget

Andreas Isaksson (14) – Alexander Östlund (1), Mikael Antonsson (–), Max von Schlebrügge (1), Christoffer Andersson (17) – Johan Arneng (–) – Mikael Nilsson (11), Martin Ericsson (–), Mats Rubarth (–) – Niklas Skoog (6), Andreas "Dif" Johansson (10).

Annons

På bänken:Christian Järdler (–), Fredric Lundqvist (4), Fredrik Stenman (–), Pablo Pinones-Arce (–), Magnus Kihlstedt (12), Andreas "HBK" Johansson (–), Lars Nilsson (–), Babis Stefanidis (–), John Alvbåge (–).

Norge:Terje Skjeldestad – Jon Inge Höiland, Vidar Riseth, Brede Hangeland, Ståle Stensaas – Jan Gunnar Solli, Magne Hoset – Jan Derek Sörensen, Frode Johnsen, Harald Brattbakk – Håvard Flo.

FOTBOLL KRISTIANSTAD
FOTBOLL
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons