Annons

Oväntat bakslag inför Öresundsrallyt

RALLY Hässleholms MK har drabbats av ett bakslag inför pingstens storsatsning Öresundsrallyt. Den klassiska tävlingen ”Lille-Mats Special” kommer inte att köras som planerat.
Sport • Publicerad 10 april 2001

Som uppmjukning för både förare och funktionärer inför Öresundsrallt tänkte Hässlehol,s MK köra sin klassiska tävling ”Lille-Mats Special” den 1: a maj.

Men när inbjudan till Lille-Mats dök upp för någon vecka sedan blev det reaktioner från bland annat förbundshåll. Reaktioner som nu resulterat i att tävlingen inte kommer att köras, åtminstone inte före Öresundsrallyt.

Annons

–Det är riktigt och vi kan inte annat än beklaga detta, konstaterar ordföranden i Hässleholms MK Claes-Göran Wilke.

–Förhoppningsvis kan vi köra tävlingen i slutet av juli istället, men det är ännu inte klart!

Anledningen till att man får ställa in tävlingen, är att rallyutskottet och ordföranden Janne Rydh anser, att om Lille-Mats genomförs, med det upplägg som presenterats, skulle det inneburit ett klart regelbrott.

–Det framgår tydligt av regelboken att man inte göra så här, menar Janne Rydh. Rallyutskottet stöder sig på att det i reglerna framgår vad som gäller. I regelboken punkt 8:11 står skrivet, att efter tävlingsinbjudan blivit offentlig är all trafik i tävlingsområdet av de tävlande förbjuden. Brott mot detta innebär startförbud och uteslutning.

–Hur skulle man då kunna tillåta, inte träning, utan tävlingskörning inom ett av de områden som några veckor senare ska ingå i ett SM?

–För oss i utskottet var detta inget att diskutera!

Lille-Mats skulle körts inne på Garnisonen i Hässleholm på samma område som man fyra veckor senare skulle köra en av specialsträckorna i Öresundsrallyt. Ett faktum som man också tänkte utnyttja för att få över både danska och svenska toppförare till Lille-Mats Special. Förutom en rejält tilltagen prispott, var tanken att toppåkarna i både SM och Danska Mästerskapet skulle lockas av möjligheten att känna på en av sträckorna till Öresundsrallyt.

–Vi menade att alla hade samma chans att prova underlaget, samtidigt som vi kunde trimma vår publiksäkerhets organisation under realistiska förhållanden, berättar Wilke.

Några negativa reaktioner har han inte heller fått förrän nu i helgen från rallyutskottet.

–Alla som jag pratat med tidigare, främst förare har också varit positiva. De har definitivt inte sett det som någon form av träning eller orättvisa.

Annons

–SM-åkaren Roger Berglund, från Tranås som inte ens tänkte köra Lille-Mats, var bara positiv. Han menade att alla hade ju noter ändå i Öresundsrallyt, så den extra fördel man kunde ha av att ha åkt sträckan fyra veckor tidigare var marginell. Janne Rydh har full förståelse för besvikelsen i Hässleholms MK. Han betonar dock att beslutet att inte köra är klubbens eget.

–Vi menar att man kan köra tävlingen, under förutsättning att de som även tänkt deltaga i Öresundsrallyt inte får lov att tävla i Lille-Mats. Trots allt är detta en DM-tävling i rallyspecial och där den absoluta majoriteten av deltagarna inte åker några SM-rallyn!

Wilke menar att det upplägget inte skulle gå att genomföra utan det är bara att ställa in den 1:a maj.

–Just nu känns det lite tungt, konstaterar han.

–Inte bara för det här tråkiga beslutet, utan även allting kring Öresundsrallyt är lite jobbigt!

Ännu har inte Tävlingsinbjudan till rallyt kommit ut och det är mindre än åtta veckor kvar till tävlingshelgen. Anledningen till detta är att man fått skriva om den flera gånger innan domarna var nöjda.

–Men nu ska den vara så gott som klar och kunna skickas ut vilken dag som helst, lovar Wilke.

–Det har varit svårare än väntat att samordna de svenska och danska reglerna men nu hoppas jag att vi lyckats!n

Av Tommy Svensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons