Annons

Ovetjkin tangerade legendaren: "Ganska coolt"

Alexander Ovetjkin slutar inte att göra mål.
Fullträffen mot Detroit, hans 786:e i Washingtontröjan, innebär att han tangerar legendaren Gordie Howes NHL-rekord för mål i samma klubb.
Ishockey • Publicerad 4 november 2022
Washingtons Alexander Ovetjkin gjorde sitt 786:e NHL-mål mot Detroit.
Washingtons Alexander Ovetjkin gjorde sitt 786:e NHL-mål mot Detroit.Foto: Carlos Osorio/AP/TT

Efter uppvärmningen inför bortamatchen mot Detroit stod en man och väntade på Alexander Ovetjkin. Det var Mark Howe.

– Å mina, Gordies och hela Howe-familjens vägnar vill jag bara önska lycka till. Kör på. Sluta inte, sade Howe och klappade Ovetjkin på axeln.

Annons

Hans pappa Gordie Howe är en av NHL-historiens verkligt stora, men Mark Howe – som själv spelade 16 säsonger i NHL – ville ändå uppmuntra Ovetjkin inför dennes möjlighet att passera farsgubben i historieböckerna.

"Stor bedrift"

Den ryske målmaskinen nöjde sig med en tangering.

Washington förlorade matchen mot Gordie Howes gamla klubb Detroit med 1–3, men Ovetjkin gjorde lagets enda mål. Det räckte för att gå upp på 786 mål, vilket för upp honom på delad förstaplats med Howe på listan över flest antal mål för samma NHL-klubb.

– Det är ganska häftigt att göra det här, även om jag hellre hade velat slå rekordet. Det är en stor bedrift, säger Ovetjkin enligt nhl.com.

Howe gjorde sina mål på 1 687 matcher under 25 ordinarie säsonger med Detroit. Ovetjkin nådde milstolpen efter bara 1 285 matcher och 17 säsonger med Washington, som plockade honom som nummer ett i 2004 års NHL-draft.

Bakom Howe i totalen

Ovetjkin har gjort sex mål på tolv matcher den här säsongen, och är fortsatt trea på listan över flest NHL-mål totalt sett. Han har 108 mål upp till Wayne Gretzkys rekord (894), och är 15 bakom Howe, som också gjorde en NHL-säsong med Hartford Whalers 1979–1980 (i samma lag som sonen Mark).

Något klubbyte är inte aktuellt för Ovetjkin.

– Jag har alltid sagt att det är mitt mål att stanna i samma lag under hela min karriär, säger Ovetjkin.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons