Annons

På bänken i elitserien

Andremålvakt i elitserien. VM med J20-landslaget i julas. Femnationers med J18-landslaget nästa vecka. För 17-årige Osbykillen Magnus Åkerlund har hockeykarriären gått som på räls.
Sport • Publicerad 31 januari 2004
För 17-årige Osbykillen Magnus Åkerlund har hockeykarriären gått som på räls. Andremålvakt i elitserien. VM med J20-landslaget i julas. Femnationers med J18-landslaget nästa vecka.BILD: LARS ANDERSSON
För 17-årige Osbykillen Magnus Åkerlund har hockeykarriären gått som på räls. Andremålvakt i elitserien. VM med J20-landslaget i julas. Femnationers med J18-landslaget nästa vecka.BILD: LARS ANDERSSONFoto: 

– Visst har det gått fort – men det gäller att behålla ödmjukheten och perspektivet även när det går bra, säger Magnus Åkerlund när Bladetsporten pratar med honom precis efter att HV71 spelat 6–1 mot Mif Redhawks i elitserien.

Magnus har precis gjort sin sjunde match som andremålvakt i A-laget.

Annons

För med landslagsmålvakten Stefan Livh skadad har andremålvakten Boo Ahl fått rycka in i målet – och 17-åringen från Osby sitter som båsöppnare i truppen. Än har det inte blivit någon elitseriedebut på isen, men hoppet lever för Magnus:

– När vi låg under med 4–1 mot Södertälje för ett par omgångar sedan, då var det nog nära att jag hade fått komma in. Kanske inte för att Bosse var särskilt dålig i mål, mer för att hela laget spelade dåligt och någonting behövde hända. Hade vi släppt ett mål till i det läget så hade det nog blivit målvaktsbyte, säger Magnus Åkerlund.

17-åringen påpekar dock att skillnaden mellan J20 i landets högsta serie och elitserien är milsvid för en ung målvakt. Och att HV71 söker ytterligare en målvakt som kan förstärka truppen nu när Stefan Livh är skadad.

– Tänk om Bosse Ahl också blir skadad, då är bara jag kvar. Och en 17-åring som aldrig spelat i elitserien kanske inte kan axla ansvaret som målvakt i slutspelet, säger Magnus.

I går kom också pressreleasen från Jönköpings elitserieklubb: Luleås målvaktsveteran Jarmo Myllys förstärker HV71 i slutspelet, som backup till Boo Ahl.

Därmed lär Magnus Åkerlund i fortsättningen få chansen att koncentrera sig på J20-matcherna i Superelitserien.

På måndag åker Magnus med J18-truppen till Finland för att spela femnationersturnering. Senare i vår är det dessutom dags för VM för J18.

– Det är naturligtvis en målsättning att få vara med där. Men ingenting är självklart, det gäller att spela bra för att inte bli petad, säger Åkerlund.

Det blir i så fall Magnus andra VM i vinter. Osbykillen var nämligen med J20-landslaget och spelade junior-VM i Finland i julas.

Hur kom det sig att du blev uttagen där?

Annons

– Det var efter landslagstester vi gjorde i somras, då tyckte J20-landslagets tränare Torgny Bergelin att jag skött mig, och gjorde mig till reserv i J20-landslaget. Och så gick en av de två uttagna målvakterna sönder, så jag fick följa med på den turneringen. Och väl där gick det otroligt bra när jag fick chansen att stå. Men att bli uttagen i J20:s VM-trupp hade jag definitivt inte räknat med, säger den lättsamme, charmige 17-åringen. För Magnus Åkerlund är ishockey hela livet. Och så har det mer eller mindre alltid varit.

Som liten tillbringades fritiden med att spela landhockey med storasyskonen och kompisarna, och så snart han blev gammal nog började han spela hockey i Osby IK.

– Sedan fick alla spelare testa att stå i mål när vi kom upp i nio-tio-årsåldern – men det var bara jag och en kille till som fastnade för målvaktsrollen, berättar Magnus.

Därefter gick utvecklingen fort. Från skånelag till landslag – och så småningom till elitserielaget HV71 och hockeygymnasiet i Jönköping.

– Jag ville till Jönköping, eftersom de verkade ha en väldigt bra organisation, men först kom jag inte in. Jag var inte ens reserv. HV hade en egen målvakt i min ålder som de ville satsa på. Fast den killen kom in på skola och lämnade klubben – och då ringde de mig och frågade om jag fortfarande var intresserad. Det är klart jag var – jag bestämde mig med en gång, ler Magnus.

Hur långt sträcker sig dina drömmar?

– Jag skulle gärna vilja spela i elitserien. Sedan drömmer väl jag precis som alla hockeyspelare om att bli proffs i NHL...

– Vi får väl se hur långt jag når, som det känns just nu är jag beredd att satsa allt på hockeyn. Magnus Åkerlund spelade i Osby IK fram till 15 års ålder. Trots sin ungdom hann han faktiskt med att debutera i A-laget innan han flyttade till Jönköping.

– Ja, det var en höjdare! Det var i en match mot Sölvesborg, som Osby ledde med stora siffror. Då fick jag chansen att stå i sista perioden. Gissa om jag var nervös!

Nu ler Magnus lite åt hur stort det kändes att få kliva in mellan stolparna för första gången i A-laget. Sedan dess har Osby ishall bytts mot en fullsatt Kinnarps arena, motståndarna bytts från Sölvesborg till Luleå och Frölunda.

Annons

– I början när man kom tyckte man det var så stort att över huvud taget SE en superspelare Stefan Livh. Nu sitter jag ju och pratar med honom nästan varje dag. Och Livh är nog en av de mest ödmjuka killar jag någonsin träffat, säger Magnus.

Är Stefan Livh elitseriens bäste målvakt?

– Ja, jag tycker det. Livh och Fredrik Norrena i Linköping.

Hur länge dröjer det innan du är på samma nivå som Stefan Livh då?

– Oj, det var en bra fråga. Vi får väl se... jag ska fortsätta träna bra, så får vi väl se hur långt det räcker. Det är ju en stor ynnest att få chansen att träna tillsammans med en så duktig målvakt, säger Åkerlund.

Cecilia Isberg

ISHOCKEY KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons