Annons

Pan i ny mundering inför 10-mila

När 10-mila avgörs i Göingeskogarna om två år ska Pan Kristianstad slåss om en topp fem-placering både på dam- och herrsidan.Men när årets klassiska budkavle ska avgöras ligger man lite lägre.– Men en topp 15-placering ska vi försöka nå, säger Gernot Kerschbaumer.
Orientering/Åhus • Publicerad 28 april 2017
Chris Smithard, Xander Berger, Ursula Kadan, Nicole Ljungdahl, Nelly Carlsson, Elin Carlsson och Gernot Kerschbaumer i Pan Kristianstads nya orangea dräkter, som man kommer att tävlingsdebutera i vid helgens 10-mila i Partille. Foto: Peter Åklundh
Chris Smithard, Xander Berger, Ursula Kadan, Nicole Ljungdahl, Nelly Carlsson, Elin Carlsson och Gernot Kerschbaumer i Pan Kristianstads nya orangea dräkter, som man kommer att tävlingsdebutera i vid helgens 10-mila i Partille. Foto: Peter Åklundh

Pan Kristianstad bildades 1938 och är en av Kristianstads mest anrika föreningar.

Från början var klubben utanför "Den orangea staden", men från och med i vår är klubben en av representationsföreningarna i projektet.

Annons

– Det blir första gången vi tävlar i de här orangea dräkterna, säger Gernot Kerschbaumer, österrikisk landslagsman och Pans mest kända ansikte utåt tillsammans med den löpande sportchefen Johan Modig.

– Färgen är ju numera förknippad med hela stan så det känns inte mer än rätt att vi också har orangea dräkter, säger Gernot.

Den där "första gången" som Kerschbaumer talar om handlar om årets 10-mila. Den klassiska budkavletävlingen avgörs i år i Partille några mil utanför Göteborg.

Flera av löparna har legat på läger vid Panstugan i Åhus och när Bladetsporten hälsar på under torsdagseftermiddagen är det städning som står på schemat.

– Vi har haft några bra dagar här. Nu är det dags att göra snyggt efter sig och sedan bär det av till Partille, säger Gernot.

– Det är bra att vara på plats i god tid så att man kan reka terrängen, säger Elin Carlsson, juniorlandslagstjejen som från och med i år tävlar enbart mot seniorer.

Elin är en av fem tjejer i Pans förstalag på damsidan. Hon springer andrasträckan medan tvillingsystern Nelly tar hand om tredjesträckan.

– Det känns som att vi är ett ungt och hungrigt lag, säger Elin, som ska växla till österrikiskan Ursula Kadan på den långa tredjesträckan.

Det är sedan upp till Line Cederberg och Nicole Ljungdahl att ta hem laget i mål.

– Det är lite taktikval man måste göra när man väljer vem som ska ta vilken sträcka. Har vi rätt tjej på den långa tredjesträckan? Och är det rätt tjej på den viktiga sistasträckan?

Annons

Men valen är gjorda och nu är det bara att ladda för starten, som för tjejernas del går klockan 13.15 på lördagen.

– Det är riktigt tuff konkurrens med massor av bra lag, vi siktar på att komma bland de 20 främsta, säger Elin Carlsson.

Herrarnas budkavle, som avgörs över tio sträckor, startar klockan 21.00 på lördagskvällen och beräknad målgång är satt till runt 07.00 på söndagsmorgonen.

Gernot Kerschbaumer ska ta hand om fjärdesträckan, vilken också går under namnet "långa natten".

– Den är nästan 1,7 mil lång så det blir ett kraftprov. Men jag har sprungit en del nattsträckor på sistone (bland annat på Natt-SM förra helgen) så jag är van, säger han.

Måste man ladda på något speciellt sätt jämfört med en dagsträcka?

– För mig är det viktigt att tänka på vad jag äter. Min mage är mycket känsligare på natten så det gäller att man äter något lättsmält på kvällen.

Vad är herrlagets målsättning?

– Vi siktar på en topp 15-placering. Vi blev 18:e lag i fjol så det ska inte vara omöjligt.

Men det är i Glimåkra om två år som Gernot, Elin och de andra Panlöparna ska nå sin "10-milapeak".

Annons

– Det är tänkt så. Då siktar vi på topp 5 både på dam- och herrsidan, säger Gernot, som efter 10-mila tänker dra ner en smula på belastningen inför det som komma skall.

– Det är många individuella tävlingar som väntar i sommar. I juli är det både VM i Estland och World Games (ett "OS" för grenar som inte är med på det olympiska programmet) i Polen. Det blir något att bita i, säger Gernot med ett leende.

Fakta

Pans lag på 10-mila

Elitlaget, herrar

Sträcka 1: Mikael Kristensson.

Sträcka 2: Simon Svensson.

Sträcka 3: Xander Berger.

Sträcka 4: Gernot Kerschbaumer (långa natten).

Sträcka 5: Marek Schuster.

Sträcka 6: Fredrik Nilsson.

Sträcka 7: Björn Cederberg.

Sträcka 8: Chris Smithard.

Sträcka 9: Rasmus Svantesson.

Sträcka 10: Nicolas Rio.

Start: Lördag, 21.00. Målgång: Söndag, cirka 07.00.

Elitlaget, damer

Sträcka 1: Nelly Carlsson.

Sträcka 2: Elin Carlsson.

Sträcka 3: Ursula Kadan (långdistansen).

Sträcka 4: Line Cederberg.

Sträcka 5: Nicole Ljungdahl.

Start: Lördag, 13.15.

Målgång: Cirka 17.40.

Förutom elitlagen har Pan två lag till på damsidan och ett på herrsidan.

Marcus NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons