Annons

Patric Nilsson: Det här blir bara löjligt

I mellanmjölkens moderland så har Svenska Fotbollförbundet beslutat att det från och med den 1 januari 2017 ska vara förbjudet att utse slutsegrare i fotbollsserier och inga cuper med utslagning för barn under 13 år får arrangeras. Syftet är att minska tävlingshetsen inom barnidrotten och skapa en trevligare miljö runt barn- och ungdomars matcher. Jag är inte övertygad om beslutet är rätt väg att gå – och jag blev inte mer övertygad efter avslutningen av Kristianstad Arena Cup.
Krönika • Publicerad 13 februari 2017

Vi punktmarkerade pojkar 06-klassen sista dagen av Kristianstad Arena Cup.

Förra året fick de här killarna spela slutspel.

Annons

I år var det förbjudet.

Varje lag fick fyra matcher i gruppen. Varken mer eller mindre. Därefter var det dags att åka hem.

Trist ansåg de ledare som vi pratade med.

Och dumt ansåg även barnen.

Jag och fotograf Bosse Nilsson rörde oss mellan de tre hallarna i Kristianstad Arena och var vi än befann oss så möttes vi av barn som frågade varandra hur det gick.

– Vi vann.

Hur gick det för er?

– Vi förlorade med 3–4.

Alla har full koll. Jag lovar. Och skulle de missa vad det står i matchen så är det bara att titta på matchtavlan som uppdaterar resultat under matchens gång.

Dessutom läser speakern upp senaste målskytt.

Annons

Och slutresultatet finns på arrangörens hemsida.

Däremot är slutspel förbjudet.

Trams om ni frågar mig.

Varför skulle en resultatlös miljö göra ungdomsfotbollen gott? Jag menar…överallt i samhället tävlar man och mäter mål och hela livet kommer du att konkurrera. Till utbildningar, arbeten, kärleken... ja, det mesta. Barn- och ungdomsidrotten är fantastiska plattformar i just att lära sig att hantera känslorna det för med sig. Idrott handlar om glädje och sorg, vinst och förlust tillsammans.

Samtidigt så kommer man inte ifrån att idrott går ut på att tävla. Som föräldrar måste vi lära våra barn att hantera både framgångar och motgångar. Att få lära sig tidigt att hantera motgångar och faktiskt kunna gå igenom jobbiga perioder är viktigt. Det gör ont ibland, men du överlever.

Så låt barnen tävla. De har både vinnarinstinkt och kämpaglöd. En egenskap att vara rädd om. Risken finns i stället att barnen lämnar lagidrotterna och väljer andra idrotter där det är tillåtet att tävla.

Däremot så gillade jag skarpt arrangörens initiativ med grönt kort. Ett sätt att belöna fair play, rätt attityd och uppförande i matcherna. Det gröna kortet delas ut till en spelare i varje lag som utmärkt sig på ett juste sätt under matchen. Ett bra sätt att lyfta fram och visa på alla goda föredömen som finns inom ungdomsfotbollen.

Fakta

Kriterier för grönt kort

1. Sparka ut bollen om någon ligger skadad.

2. Be om ursäkt om man råkar sparka på någon.

3. Hälsa innan match.

4. Tacka motspelare och domare efter match.

5. Bidra till att nolltolerans följs.

6. Försök inte påverka en domares beslut.

7. Acceptera alla beslut direkt.

8. Peppa medspelare.

9. Var en bra vinnare/förlorare.

10. Använd alltid ett vårdat språk och ett bra kroppsspråk.

Patric NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons