Annons

Patric Nilsson: Se och lär av IFK

Som man sår får man skörda. Det känner ni till – och ordspråket ger en bra bild av IFK Kristianstad. Klubben som var misskött och dagar från konkurs i början av sekelskiftet byggde en organisation värd namnet och är i dag en förebild på i stort sett alla plan. Det är också därför klubben kunde fira 50 raka hemmasegrar i går kväll.
Publicerad 20 september 2017

Lugi kom till Kristianstad i ett försök att storma Arenan. Jag gissar att Tomas Axnér tvingat spelarna att läsa Kristianstadsbladet i bussen på väg upp till Kristianstad som gratis tändvätska.

Det höll i 25 minuter.

Annons

Sen vaknade maskinen IFK Kristianstad samtidigt som Tomas Axnér bara hade juniorer att byta in.

Tre bollar i halvtid blev till 14 innan det var slut.

Mot Lugi. I ett skånederby.

Nästan dagligen träffar vi klubbledare som pratar om att bygga för framtiden.

Det blir nästan aldrig mer än prat.

Okej, jag vet att flera handbollsföreningar varit på studiebesök hos IFK Kristianstad för att se och höra hur de jobbar.

Fler borde ta efter. Skräckexemplet är HK Drott. Klubben med elva SM-guld och 22 SM-finaler på meritlistan är på väg att gå i graven. En klubb som har precis lika fina förutsättningar som IFK Kristianstad. Ny arena. Handbollskultur. Och flaggskeppet när det gäller vinteridrott i Halmstad.

Ändå lyckas man inte lyfta – och nu är risken överhängande att ballongen spricker för gott.

IFK Kristianstad är på en annan nivå. För att vara helt ärlig en egen nivå när det gäller svensk herrhandboll. Och föreningen är där tack vare stenhårt arbete. Sen den dagen Ola Lindgren kom till IFK Kristianstad har han varit tydlig med att man ska göra saker och ting i rätt ordning. Du kan som bekant inte ta dig an havet före sjön.

Först skulle serien vinnas.

Annons

Därefter SM-guld.

Och först då kunde man höja blicken mot Europa och Champions League.

Den långsiktiga planen har följts till punkt och pricka.

Ola Lindgren är en viktig pusselbit i IFK Kristianstads utveckling – men han är trots allt bara e-n bit.

Det finns många fler:

*Styrelsen som jobbar hårt i det tysta.

*Klubbens 100 idealister som hjälper till under varje hemmamatch.

*Klubbchefen (Nikolas Larsson) som basar över ett väl fungerande kansli.

*Organisationen runt A-laget som kan mäta sig med storklubbarna ute i Europa.

*Och sist men inte minst alla ödmjuka spelare som har båda fötterna i den skånska myllan.

Annons

Elitidrott handlar om resultat. Handlar om att vinna. Trupperna i Handbollsligan består av vinnarskallar som dessutom ofta har ett ego långt större än klubbmärket.

Även IFK har gått på ett par nitlotter, men totalt sett så har föreningen prickat rätt med sina nyförvärv och det är sviten på 50 raka segrar ett stort bevis för. IFK består i dag av ödmjuka spelare som spelar för klubbmärket. Som varje dag jobbar stenhårt för att laget ska utvecklas och bli bättre. Handbollsligan i all ära, men för de här spelarna är det Champions League som kittlar. Som är det stora skyltfönstret.

IFK flyger till Barcelona på fredag morgon och på lördag är det dags för ett möte med en av världens största klubbar – FC Barcelona.

Det är något vi kristianstadsbor ska känna stolthet kring.

Alla andra bör se och lära.

Patric NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons