Annons

Patric Nilsson: Patric Nilsson: ”Se till att använda backspegeln”

Nanne Bergstrand brukade säga: ”det är ingen tillfällighet att framrutan är större än bakrutan eftersom det är framåt vi ska”. Det är sant – men jag hävdar att en och annan titt i backspegeln hade räddat många idrottsföreningar. Det är inte klokt hur snabbt vissa glömmer. Idrottsledare är, tyvärr, sämre än de flesta. Kristianstads IK tvingades genomföra en rekonstruktion så sent som 2013. Det är sex år sedan. Nu riskerar klubben konkurs.
Patric NilssonSkicka e-post
Publicerad 23 januari 2019
Patric Nilsson
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Patric Nilsson, sportchef och krönikör på Kristianstadsbladet.
Patric Nilsson, sportchef och krönikör på Kristianstadsbladet.Foto: Tommy Svensson

Ishockey/Kristianstad

Det är inte första gången KIK är illa ute. Hösten 1999 var klubben nära konkurs sedan man inte betalt skatt eller sociala avgifter under åren 1994–96.

Annons

2013 kom nästa kris. Den gången räddades klubben av en rekonstruktion.

2019 är det alltså dags igen. Skatteverket har begärt klubben i konkurs. Skulderna till staten uppgår till närmare 1,4 miljoner kronor.

Trots alla tidigare stålbad så är alltså klubben illa ute på nytt och många har självklart ett ansvar för den uppkomna situationen – så väl kortsiktigt som långsiktigt.

Hockeyförbundet skickar klubbar på sommarlov i februari månad och utan inkomster från februari till september så kan vilken människa som helst räkna ut att klubbarna får det tufft ekonomiskt.

Kristianstad kommun kommer inte undan. Det är många som har synpunkter på att KIK inte får fram några egna produkter, men jag lovar...det finns förmildrande omständigheter. I Ljungby har Troja tillgång till en perfekt träningshall för barn och ungdomar. I Kristianstad finns e-n isyta. En isyta som ska räcka till A-laget, ungdomslagen, hockeygymnasiet och allmänhetens åkning. Det bara snackas. År efter år. Men inget händer.

Men den största boven till hur det ser ut är förstås KIK själva. Det handlar i första hand om fartblinda ledare som bygger luftslott. KIK har inte lyckats anpassa kostymen – och det är anmärkningsvärt. Personer, väl insatta i hockeycirkusen, vi varit i kontakt med talar om dyra spelarkontrakt och en satsning som ännu en gång riskerar att äventyra föreningens existens – och därmed ta bort möjligheten för barn och ungdomar att spela hockey i Kristianstad.

Då ska ni veta att kyrkklockorna har ringt ett tag. Bladetsporten, läs Daniel Grozdanovski, bevakade under flera år KIK intensivt och inför den här säsongen belyste Grozdanovski situationen med följande rader: "Sportsligt ser laget ut att vara minst lika starkt som under Mats Lusth-eran – om inte starkare. Och det kittlar naturligtvis, men samtidigt står klubbens trovärdighet på spel när man återigen är illa ute ekonomiskt.”

Klubben gick in i den här säsongen med ett eget negativt kapital på 1,4 miljoner kronor plus en skuld till Kronofogden på över en halv miljon kronor. Fakta som borde fått vilken idrottsledare som helst att dra i handbromsen.

Christian Falk, ordförande i Kristianstad IK, bygger luftslott enligt Bladets sportchef Patric Nilsson.
Christian Falk, ordförande i Kristianstad IK, bygger luftslott enligt Bladets sportchef Patric Nilsson.Foto: Tommy Svensson

Inte KIK. Inte Christian Falk. De har fortsatt att gasa på – ivrigt påeldade av människor i och runt föreningen. Men det är inte tränare eller sportchefer som sätter målsättningar – det gör styrelsen. I en förening som fungerar alltså.

Jag påstår att KIK:s styrelse, med ordförande Christian Falk i spetsen, har nonchalerat verkligheten. Och då ska ni veta att Falk & gänget drog en vinstlott när Edmonton Oilers plötsligt signade backtalangen Joel Persson. För det fick KIK över en halv miljon kronor. Pengar som borde gått till att betala skatteskulder. I stället gick de till A-laget i jakten på en allsvensk biljett.

Annons

Och därför riskerar KIK nu konkurs. Skulle föreningen överleva konkurshotet så lever trots allt hotet om degradering. Klubben måste nämligen redovisa ett eget positivt kapital efter den här säsongen för att få elitlicens. En ekvation som verkar närmast omöjlig med tanke på den ekonomiska verkligheten.

Annons
Annons
Annons
Annons