Annons

Phelps tror på många dopningsfall i Tokyo

Tidernas främsta olympier har inga höga förhoppningar om ett rent tävlande i Tokyo-OS 2021.
Olympiskt • Publicerad 12 december 2020
Michael Phelps tror att dopningsfall kommer vara vanligt förekommande under OS i Tokyo 2021. Arkivbild.
Michael Phelps tror att dopningsfall kommer vara vanligt förekommande under OS i Tokyo 2021. Arkivbild.Foto: Susan Walsh/AP/TT

Under juli och augusti 2021 är det tänkt att sommar-OS i Tokyo ska gå av stapeln i Tokyo. Men det blir inte något olympiskt spel fritt från dopning, om man får tror den tidigare simstjärnan Michael Phelps. På frågan hur rena han tror att spelen blir på en tiogradig skala svarar han: fyra–fem.

– Jag kan helt ärligt säga att under hela min karriär tror jag aldrig att jag har tävlat i ett helt rent startfält och jag tror inte att mycket förändrats, säger 35-åringen till CNN.

Annons

Phelps var en mycket aktiv motståndare till dopning under hela sin karriär. Under OS i London 2012, där Phelps tog fyra guldmedaljer, diskvalificerades eller stoppades 130 idrottare för dopningsöverträdelser enligt sajten Olympedia, som CNN refererar till.

Phelps, som avslutade sin karriär 2016, riktar kritik mot att inte alla idrottare testas på samma sätt.

– Det finns många problem med dopning där ute, och faktumet att alla idrottare inte behandlas lika är upprörande.

Phelps menar också att ingen idrottare testats lika mycket som han i olympiska sammanhang.

– Om alla skulle testas på det sättet skulle det var jättebra, men så är det inte. Ingenting kommer att förändras förrän alla testas på samma nivå.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons