Annons

Regeringen bekräftar: Plan för PL-start i juni

Den brittiska regeringen planerar att ge grönt ljus för en återstart av Premier League i juni.
Frågan är bara om ligans spelare är sugna på att snöra på sig fotbollsskorna igen.
Fotboll • Publicerad 11 maj 2020
Manchester Citys Sergio Agüero, mitten, och Manchester Uniteds Nemanja Matic, vänster, och Victor Nilsson Lindelöf. Arkivbild.
Manchester Citys Sergio Agüero, mitten, och Manchester Uniteds Nemanja Matic, vänster, och Victor Nilsson Lindelöf. Arkivbild.Foto: Dave Thompson/AP/TT

Premier League-klubbarna diskuterade under måndagen nästa steg i "Project Restart", med målet att kunna återuppta fotbollssäsongen (som stått i pausläge sedan den 9 mars på grund av coronapandemin) så snart som möjligt.

Nu står det klart att detta som tidigast kan ske den 1 juni, uppger BBC. Detta efter att den brittiska regeringen under måndagen publicerat ett 50 sidor långt dokument med planer på hur samhället successivt ska återgå till det normala och lätta på den nationella nedstängningen.

Annons

Steg nummer två i den planen är att "tillåta kultur- och sportevenemang bakom stängda dörrar för tv-sändning samtidigt som storskalig risk för sociala kontakter undviks". Något som blir aktuellt till månadsskiftet, som tidigast.

Efter mötet meddelade ligans vd Richard Masters att man hoppas undvika spel på neutral plan. Det förslaget lades fram förra veckan, men framför allt de klubbar som är indragna i bottenstriden har protesterat. Ligan och regeringen kommer att fortsätta diskutera saken.

– Vi pratade om spel på neutral plan och givetvis är samtliga klubbar eniga att de vill spela på hemmaplan om det är möjligt. Men alla måste vara medvetna om vad myndigheterna säger åt oss och de samtalen ska vi fortsätta, sade Masters, enligt Reuters.

Oroande studie

Premier Leagues förhoppning är att återuppta seriespelet den 12 juni, förutsatt att säkerhetskraven kan uppfyllas och att antalet bekräftade coronafall inte fortsätter att stiga i landet.

Men angående just detta är spelarna oroliga. Hur ska de undvika att bli smittade när de delar fotbollsplan med andra i en kontaktsport?

– Det finns spelare som uttryckt genuin oro, säger Bobby Barnes, biträdande chef för spelarfacket, enligt Reuters.

– Det finns spelare som har småbarn, spelare med gravida partners, spelare med underliggande hälsotillstånd.

I en studie från den brittiska regeringen framkom att virusdödligheten bland svarta britter var nästan dubbelt så hög som för vita. En studie som också skapar oro.

– Några av de unga mörka spelarna jag har pratat med har läst vad som står i medierna och vill ha svar på den studien. Är jag mer påverkad och i så fall varför? säger Barnes.

Tre smittade

– Min hållning med Premier League har från den första dagen varit att det är bra att vi i kostymer säger vad vi tycker, men det är inte vi som kommer att vara där ute (på planen) en lördagseftermiddag och sedan åka hem till våra familjer.

Annons

Under helgen kom beskedet att en tredje A-lagsspelare från Brighton testat positivt för covid-19, vilket väckte ny oro över att sparka igång säsongen.

Nästan 220 000 bekräftade fall av coronasmitta har bekräftas i Storbritannien med knappt 32 000 döda.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons