Annons

Spikat – Bundesliga startar om drygt en vecka

Den 15 maj är fotbollen tillbaka – i alla fall i Tyskland. Herrarnas Bundesliga har fått grönt ljus för att återstarta serien.
Hur det blir för damerna är mer oklart.
Fotboll • Publicerad 6 maj 2020
Det blir omstart i Bundesligafotbollen redan i maj. Arkivbild.
Det blir omstart i Bundesligafotbollen redan i maj. Arkivbild.Foto: Martin Meissner/AP/TT

Angela Merkel och hennes regering klubbade beslutet om herrfotbollens omstart efter ett möte med de styrande i de tyska delstaterna.

– Matcher kommer att tillåtas under de bestämda reglerna, sade förbundskansler Merkel på en presskonferens på onsdagseftermiddagen.

Annons

Spelet får återupptas under andra halvan av maj, sade Merkel, så länge man håller sig till tyska fotbollsförbundets (DFB) uppsatta riktlinjer. Det innebär matcher utan publik och med regelbundna tester av spelare. Ett annat krav är att varje lag anlitar en "hygienansvarig", som ska se till att stoppa eventuell smittspridning.

Senare på onsdagen meddelade ligaföreningen (DFL) att serien sparkar i gång igen den 15 maj. Coronapandemin stoppade spelet efter den 11 mars, med nio omgångar kvar.

"Enormt ansvar"

Beskedet är glädjande, men ansvaret på de tyska spelarna blir samtidigt enormt stort, säger tyska landslagskaptenen, Bayern Münchens målvakt, Manuel Neuer.

– Människor från andra europeiska länder, eller antagligen hela världen, kommer att titta på oss. Det här innebär ett enormt ansvar för oss, vilket vi måste vara väldigt medvetna om. Det är upp till oss nu, säger Neuer till Frankfurtbaserade tidningen FAZ.

Att starta om herrserierna är nödvändigt, anser DFL. Ligorna sysselsätter 56 000 människor och fler än ett dussin av de 36 lagen i Bundesliga och Zweite Bundesliga uppges stå på randen till konkurs. Om man hade ställt in säsongerna hade de dessutom haft motsvarande 3,2 miljarder kronor från tv-kontrakt att betala tillbaka.

Oklart med damerna

Lika säkert är det inte att damernas Bundesliga spelar klart säsongen. Det är DFB, inte DFL, som ansvarar för damernas högstaserie och de svenska Tysklandsproffsen är fortfarande ovetande om hur det blir.

– Det är en bra fråga. Nu kom ett beslut om herrarnas första- och andraliga, och sedan väntar vi på beslut hur det blir för vår del. Men vi vet inte mer än det just nu, säger Bayern Münchens Amanda Ilestedt.

Landslagsbacken svarar "njaej" på frågan om de har fått några indikationer på vilka alternativ som finns.

– Det är klart att det planeras olika scenarion, ett "best case" att vi kör igång direkt, eller att det blir senarelagt eller att det inte blir av alls. Men nu när herrarna ändå får spela vidare så kanske det i alla fall ser ljusare ut. Men jag har ingen aning mer än så, säger Ilestedt till TT.

Wolfsburgs Fridolina Rolfö skriver i ett sms till TT att hon hoppas få mer klarhet under torsdagen.

"Vi vet inte så mycket för tillfället. Vi ska få mer info i morgon (torsdag) kring läget", skriver Rolfö.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons