Annons

Platt fall för Tre Kronor

De svenska 20-åringarna skulle glänsa i Baltika Cup. I stället blev det tvärtom. Med full fart framåt vann Ryssland enkelt med 3–0 över Tre Kronor i Moskva.
Sport • Publicerad 17 december 2002
Ryssland körde över det unga svenska laget i Baltika Cup. Med full fart framåt vann Ryssland enkelt med 3–0 över Tre Kronor i Moskva.BILD: PRESSENS BILD
Ryssland körde över det unga svenska laget i Baltika Cup. Med full fart framåt vann Ryssland enkelt med 3–0 över Tre Kronor i Moskva.BILD: PRESSENS BILDFoto: 

Visserligen gjorde Sveriges unga 80-talister inte alls bort sig i måndagens debutmatch i Baltika Cup. Joel Lundqvist, Per Bäcker och Jens Karlsson – alla födda 1982 – tog för sig så gott det gick. Fast den här gången överglänstes de med råge av sina ”årgångskollegor” i Ryssland. Sergej Soin stod för passningarna. Aleksander Suglubov gjorde målen. De två ryska 20-åringarna snurrade och fintade och var definitivt matchens stora behållning i Moskva. Svenskarna hann helt enkelt inte ut på motorvägen i tid – för att använda förbundskapten Hardy Nilssons jämförelse. –Det är hur stor skillnad som helst i tempot mellan Elitserien och landslagsspel. Jag brukar säga att det är som när du svänger ut på motorvägen och trampar upp i 150 – då känns det jäkligt fort. Det tar tid att vänja sig, säger Nilsson om den hastighet som ryssarna drog igång i Moskva, redan från första nedsläpp. Det dröjde drygt tio minuter innan en lätt lyftning från Peter Nordström innebar att Sverige i alla fall fick ett skott på mål. Före det hade det bara handlat om hemmalaget. Ändå dröjde det till första periodens slutminut innan Suglubov sköt in 1–0-målet, på passning från Soin. På samma sätt samarbetade även de två 82:orna om det definitivt avgörande 3–0-målet med sju minuter kvar. Däremellan hade backen Vitalij Prosjkin tryckt in 2–0 i mittperioden. –Jag tycker att vi fick målen lite olyckligt – tvåan kom precis när vi blev fulltaliga. Fast sett till hela matchen var det ändå inget snack om saken. Att förlora med 3 –0 ger mig egentligen ingen anledning att vara nöjd, men jag tycker ändå att vi gjorde en bra match, analyserar Hardy Nilsson. När svenskarna väl började vänja sig vid tempot såg spelet i alla fall bitvis lovande ut. Antalet klara målchanser var dock minst sagt fåtaliga. Och återigen var det tempots ”fel”. –Vi försöker ju bygga mer bakifrån och hitta passningar, men det är svårt när de kommer så fort. Vi rycktes med i deras spelsätt i början, konstaterar Johan Davidsson. Det bästa svenska läget hade Magnus Kahnberg i matchens slutskede då han försökte gå runt och vänta ut den ryske målvakten Maksim Sokolov, men aldrig fick ordning på avslutet. För svensk del väntar en ny tung uppgift redan på tisdagen mot Tjeckien. Då får också ytterligare en 20-åring visa upp sig i form av Frölundamålvakten Henrik Lundqvist. Dessutom ansluter Greger Artursson som missade avresan till Moskva i söndags på grund av magsjuka. Tjeckien var spellediga i går medan Finland besegrade Slovakien med 4–1. (TT) Wiktor Nummelin

ISHOCKEY MOSKVA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons