Annons

Polisen inför premiären: Ny situation för oss

I helgen väntar en allsvensk premiär utan publik. Något som ger spelarna men också polisen ett annorlunda läge att hantera.
Fotboll • Publicerad 12 juni 2020
Så här såg det ut för två år sedan när Hammarby mötte Sirius i hemmapremiären. I år finns inga indikationer på att det blir någon marsch, enligt polisen.
Så här såg det ut för två år sedan när Hammarby mötte Sirius i hemmapremiären. I år finns inga indikationer på att det blir någon marsch, enligt polisen.Foto: Jonas Ekströmer/TT

När Hammarby har hemmapremiär i allsvenskan brukar tusentals supportrar marschera från Medborgarplatsen till Tele2 arena.

I år är publik på arenan och folksamlingar över 50 personer förbjudet.

Annons

– Det som skiljer sig åt med den här fotbollssäsongen är att man kommer att spela utan publik och det innebär att det inte räknas som en offentlig tillställning. Så vi har inget ansvar för det som är på arenan. Däremot så kommer man säkert att samlas ute på pubar och andra allmänna platser, säger Kristin Sylten.

TT: Innebär det att ni inte kommer att finnas på plats vid arenan?

– Vår uppgift är inte att hantera arenan eftersom att det inte är en offentlig tillställning. Men vi kommer att finnas ute med personal och ta höjd för det som kan ske. Det är vårt ansvar oavsett om det är fotboll eller inte, säger Kristin Sylten.

Inget ansvar för pubar

Att supportrar ska samlas på restauranger och pubar är en farhåga som lyfts av bland andra statsepidemiolog Anders Tegnell. Men polisen har inget ansvar för att reglera hur många som samlas på en pub eller restaurang.

– Det ligger på restaurangerna att hantera det och där kommer miljöförvaltningen att vara ute och titta till. Vårt uppdrag där är om det skulle bli ordningsstörningar. Men vi hoppas att alla ska sköta sig så att det blir en trevlig folkfest när allsvenskan startar, säger Kristin Sylten.

TT: Har ni några indikationer på att Hammarbysupportrarnas marsch blir av på söndag?

– Vi har inga indikationer på att det blir någon marsch i helgen. Och vi tror och hoppas att alla kommer att sköta sig.

Ska utvärdera senare

Polisen har en fortlöpande dialog med klubbarna i Stockholmsområdet. Efter Hammarbys hemmapremiär på söndag är det dubbla Stockholmsmatcher redan på onsdag när Djurgården tar emot Örebro och AIK gästas av IFK Norrköping.

– Den här situationen är väldigt ny för polisen, att det inte är publik på arenan. Så vi kommer att sätta oss på måndag och titta på hur allt har flutit på under helgen. Sedan får vi ta ställning inför kommande matcher, säger Kristin Sylten.

– Den här premiären blir en helt annan situation jämfört med en vanlig premiär. Det ena är en offentlig tillställning och nu är det mer en insats där vi ska se över läget på stan. Men vi har gått igenom en bedömandeprocess där vi har gått igenom vad som kan vara tänkbara scenarion och tagit höjd för det.

Fakta: Så spelas första omgångarna

Herrallsvenskan, omgång 1:

Söndag 14 juni:

12.00 Sirius–Djurgården

14.30 IFK Norrköping–Kalmar

14.30 IFK Göteborg–Elfsborg

17.30 Örebro–AIK

17.30 Hammarby–Östersund

Måndag 15 juni:

19.00 Falkenberg–Häcken

19.00 Helsingborg–Varberg

19.00 Malmö FF–Mjällby

Omgång 2:

Onsdag 17 juni:

19.00 Elfsborg–Hammarby

19.00 Djurgården–Örebro

19.00 AIK–IFK Norrköping

Torsdag 18 juni:

19.00 Häcken–Malmö FF

19.00 Östersund–Sirius

19.00 Mjällby–Falkenbergs

19.00 Varberg–IFK Göteborg

19.00 Kalmar–Helsingborg

Omgång 3:

Söndag 21 juni:

14.30 IFK Norrköping–Djurgården

14.30 Falkenberg–Kalmar

14.30 Malmö FF–Varberg

17.30 Hammarby–AIK

17.30 Örebro–Östersunds FK

Måndag 22 juni:

19.00 Sirius–BK Häcken

19.00 Helsingborg–Elfsborg

19.00 IFK Göteborg–Mjällby

Källa: Svensk elitfotboll (Sef)

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons