Annons

Poromaas seger gav historisk helg för Sverige

William Poromaa imponerar inför OS.
På söndagen tog han sin andra seger på två dagar i Falun och fullbordade en historisk svensk helg:
För första gången vann Sverige alla lopp i en deltävling av Skandinaviska cupen.
Skidor • Publicerad 9 januari 2022
William Poromaa visade härlig OS-form när han på söndagen vann sin andra seger på två dagar i Falun.
William Poromaa visade härlig OS-form när han på söndagen vann sin andra seger på två dagar i Falun.Foto: Ulf Palm/TT

William Poromaa har haft en jobbig försäsong med förkylningar som bidragit till att han fick en sen säsongsstart. Det har i stället gjort att han kunnat träna stenhårt hemma i Åsarna, men han hade ändå låga förväntningar inför helgens tävlingar i Skandinaviska cupen.

– Jag har inte haft några förväntningar på helgen, jag ville bara åka hit. Om det går dåligt eller bra spelar ingen roll. Jag behöver tävla, så hur det den än går är det positivt inför OS, sade Poromaa inför helgen.

Imponerade

Annons

Därefter slog han till med en seger i lördagens 15 kilometer klassiskt och följde upp det med en ny seger i söndagens fristilslopp över samma distans. Poromaa vann med 15,8 sekunder före Andreas Fjorden Ree, som följdes av ytterligare tio duktiga norska åkare innan svenske OS-åkaren Leo Johansson tog tolfteplatsen, distanserad av Poromaa med över en minut.

Segraren var mycket nöjd när han intervjuades av Expressen efter loppet:

– Det var jäkligt bra i dag. Man åkte i går och var nöjd och ville nästan åka hem. Att ställa sig och tävla i dag igen och vinna, det är väldigt bra. Jag fick kriga mer i dag för det än i går, sade Poromaa.

Historisk helg

På så sätt gav William Poromaa ett positivt OS-besked som svensk längdskidåkning längtat efter.

Dessutom bidrog han till att skriva historia i Falun. Efter Jonna Sundlings tre segrar, Karl-Johan Westbergs seger i herrsprinten samt William Poromaas dubbelseger i distansloppen är detta första gången som Sverige vann alla loppen under samma helg i Skandinaviska cupen.

– Det känns bra. Jag hade lite press på mig i dag. Nu var det dags att förgylla det, sade William Poromaa till Expressen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons