Annons

Premiär för beachhandboll utan slutspel: ”Inget man blir arg över”

Åhus Beachhandboll spelas för första gången utan slutspel i de yngsta klasserna. För Tollarps IF, som gör en tydlig satsning på breddhandbollen, verkar det nya tävlingsformatet spela mindre roll.
– Egentligen har det ingen som helst betydelse, säger Mathias Lindvall, tränare för klubbens pojkar 08.
Beachhandboll/Åhus • Publicerad 13 juli 2019
Emil Lindvall från Tollarps IF hoppar och skjuter.
Emil Lindvall från Tollarps IF hoppar och skjuter.Foto: Tommy Svensson

Debatten om det ska vara tillåtet att räkna resultat och tabeller i barn- och ungdomsidrotten har pågått i flera år. Delvis har den redan kommit och gått eftersom man inom handbollen inte har räknat tabeller i de yngsta åldrarna sedan fem år tillbaka.

Av Tollarps sju spelare ville fem av dem stå i mål. Nu får de turas om.
Av Tollarps sju spelare ville fem av dem stå i mål. Nu får de turas om.Foto: Tommy Svensson

Däremot är det nytt att inte heller cuper får spela slutspel i de yngsta klasserna födda 2008–2011. Enda undantaget från den regeln görs för turneringar som har minst 30 procent internationellt deltagande lag. Något som alltså inte är fallet på Åhus Beachhandboll.

Annons

När Bladetsporten besöker stranden har Tollarps IF pojkar 08 just spelat färdigt mot IFK Bankeryd. På resultattavlan står det att man vunnit med 10–5. Resultaten från matcherna räknas nämligen, men det blir inga tabeller eller slutspel. I stället spelar alla lag lika många matcher under de två speldagarna.

Resultaten under matcherna räknas fortfarande, även om det inte är några tabeller i Åhus.
Resultaten under matcherna räknas fortfarande, även om det inte är några tabeller i Åhus.Foto: Tommy Svensson

– Barnen har ju koll på hur det går, men egentligen har det ingen som helst betydelse, säger Mathias Lindvall, som tränar laget tillsammans med Richard Blennborn.

När vi frågar killarna i laget vad de tycker får vi samma svar.

– Det kvittar oss. Det är inget man blir arg över, säger de i kör.

De flesta spelarna i laget var med redan i fjol när man gick till åttondelsfinal i C-slutspelet. Tack vare det nya spelsystemet kommer man det här året att spela fler matcher.

– Det är ändå ett slags seedningssystem som gör att man får möta ungefär jämbördiga lag under den andra speldagen, säger Richard Blennborn.

Påverkar det här ert sätt att coacha?

– Nej, vi har sju spelare och fem av dem vill stå i mål. Alla kommer också att få stå i mål och de får spela lika mycket under matcherna, så det är inga konstigheter, säger Mathias Lindvall.

Tollarps IF pojkar 08 med Charlie Ahlqvist, Ivar Hörnqvist, Knut Ekström, William Nilsson, Eric Hasselgren, Emil Lindvall och Lucas Ekelund.
Tollarps IF pojkar 08 med Charlie Ahlqvist, Ivar Hörnqvist, Knut Ekström, William Nilsson, Eric Hasselgren, Emil Lindvall och Lucas Ekelund.Foto: Tommy Svensson

Tollarps IF har det här året 22 lag anmälda till Åhus Beachhandboll. Egentligen är det två lag fler än vad som var tänkt från början. Klubben har nämligen inför nästa säsong gjort något så ovanligt som att starta upp ett nytt 16-årslag.

Trenden inom handbollen är annars att lagen brukar läggas ner desto högre upp i åldrarna man kommer.

Annons

– Inför den förra säsongen valde de flesta av killarna födda 2002 och 2003 att satsa på fotbollen eller gå till andra klubbar, så laget lades ner. Men sedan väcktes frågan igen av killarna som gick i nian. De saknade handbollen och ville spela, även om det inte var lika allvarligt som tidigare. Den nya styrelsen nappade direkt, säger Göran Andersson, som är ny tränare i laget tillsammans med Rickard Karlsson.

Från början bestod laget av 11-12 spelare, men i nuläget är man uppe i 17 spelare. Förhoppningen är att det ska leda till att Tollarp får ett juniorlag inför säsongen 2020/21.

– Det finns ju knappt några juniorlag i trakten längre, så förhoppningsvis kan det också komma spelare från andra ställen än Tollarp, säger Göran Andersson.

– Sedan är det viktigt för klubben också eftersom det är det äldsta laget. Det är ett symbolvärde i det, annars kan trenden i mindre föreningar lätt bli att man kör fram tills de blir A-ungdomar och sedan släpper man det.

Till beachhandbollen anmälde man snabbt ett lag...

– Men sedan upptäckte vi att det var 15 som ville spela, så vi fick in ett lag till i efterhand, säger Göran.

Robin NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons