Prohorenco skadad – då förlorade Bromölla

BSK/Bromölla AIK gav Hästö en match, men någon poäng blev det inte. Serieledarna vann med 30–26 (16–16).
Sport • Publicerad 10 januari 2004
...och nu kan Nico Prohorenco ha spelat färdigt för den här säsongen.Foto:
Nico Prohorenco – här hårt uppvaktad av förre IFK-spelaren Niklas Martinsson – var lysande i första halvlek. Sedan blev han skadad och då ryckte serieledande Hästö ifrån och avgjorde matchen.BILDER: BOSSE NILSSONFoto:

– Snopet. Vi var inte ett dugg sämre än Hästö, och var värda minst en pinne, säger Joachim Stenbäcken, tränare i BSK Bromölla.

Kollegan i Hästö, Mats Lindau, delade inte "Kimmens" uppfattning.

– Vi spelade inte bra i första, framför allt då inte bakåt. Men när vi gick över och spelade 5–1-försvar i andra halvlek så var det aldrig något snack. Vi är ett bättre lag än Bromölla, och vann fullt rättvist.

En sak är säker. Hemmalaget gav serieledarna en match i 30 minuter. I halvtid var ställningen 16–16 och så långt spelade hemmalaget ett brett, fantasifullt och distinkt anfallsspel. Oftast var det Vranjeskopian Nico Prohorenco som höll i taktpinnen. Antingen avslutade Nico själv eller så bäddade han för storskytten Håkan Engström. Men när det blev dags för andra halvlek så kom Bromölla till spel utan Nico. En muskelbristning i vaden tvingade honom att kasta in handduken.

– Det kan vara slutspelat för säsongen. Det är samma skada som han hade inför säsongen, och då tog det två månader att få honom i speldugligt skick, säger "Kimmen" som var övertygad om att Bromölla vunnit med Nico på plan.

Utan Nicos snabba fötter och spelsinne blev hemmalaget ett lätt byte för serieledarna. 16–16 förvandlades till 18–24 – och det kändes kört.

Då tog "Kimmen" time-out, kastade in Kaj Svensson i kiosken istället för bleke Juvall Jungman och innan vi hunnit säga hej – så var det match igen. Inom loppet av tio minuter hade Kaj Svensson gjort lika många räddningar som Juvall gjort på 40.

Hete Kaj spikade nämligen igen. 18–24 blev 21–24 – och straff för hemmalaget. Den bränner Fredrik Roos – och det blev för mycket för Baik.

Hästö hade kontroll över matchen sista tio minuterna. Faktum är att serieledarna imponerade.

Främst då storskyttarna Christoffer Sevestedt och Markus Sandström. Tillsammans gjorde de 17 av lagets 30 mål. Och då ska man ha i minnet att spelarna är 20 respektive 21 år gamla. Två spelare som är under utveckling. Två spelare som har kapacitet för att spela betydligt högre upp i seriesystemet.

– Klart att vi vill upp, men vi tar en match i taget. Har grabbarna bara rätt tillstånd i huvudet så är vi förstås svårslagna, säger tränaren Mats Lindau.

BSK Bromölla AIK kan glömma allt vad toppstrid heter. Det är nytt kontrakt som gäller och kan spelarna visa samma inställning som mot Hästö lär det inte vara några problem. Det här var en bra division II-match. Och bäst var Hästö.

Patric Nilsson

Matchfakta

BSK/Bromölla AIK–Hästö 26–30 (16–16)

Baik:Håkan Engström 8 (2), Torbjörn Salheden 4 (1), Djordji Ilic 4, Nico Prohorenco 3, Mikael Eriksson 3, Jesper Cordua 2, Magnus Peterson, Fredrik Roos.

Hästö:Christoffer Sevestedt 10, Markus Sandström 7, Henrik Reiz 4, Ola Karlsson 4, Per-Henrik Andersson 2, Magnus Nilsson 2, Niklas Martinsson.

Utvisningar. Baik:2 min. Hästö:5x2 min.

Domare:Nicklas Widell och Jonas Åström. "Kimmen" hade synpunkter. Liksom Mats Lindau. Med lite distans till matchen tror jag tränarparet var ganska nöjda med domarinsatsen. Det fanns nämligen inte mycket att anmärka på.

Publik:Cirka 300 åskådare. Bland annat en ett gäng spioner från Åhus.