Annons

Coronakravet på spelarna: Var ärliga

Mätning av kroppstemperatur och resor i halvfulla bussar. Men regelverket som ska rädda fotbollssäsongen präglas framför allt, precis som Sveriges coronalinje i stort, av eget ansvar.
Fotboll • Publicerad 12 maj 2020
Blir det någon allsvensk fotboll i juni? Arkivbild.
Blir det någon allsvensk fotboll i juni? Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
Sverker Nilsson sitter i Svenska fotbollförbundets medicinska kommitté och är även klubbläkare i Falkenberg. Arkivbild.
Sverker Nilsson sitter i Svenska fotbollförbundets medicinska kommitté och är även klubbläkare i Falkenberg. Arkivbild.Foto: Marcus Ericsson/TT

För att rädda säsongen ska bland annat alla spelare själva fylla i ett formulär på matchdagen, där de uppger kroppstemperatur och om de lider av olika typiska coronasymptom som bland annat halsont, hosta eller huvudvärk.

”Om din kroppstemperatur är över 37,5 grader eller om du har svarat ja på någon av frågorna får du inte anlända till stadion eller lagets samling utan att först fått ett godkännande av klubbens läkare", står det i dokumentet som herrfotbollens intresseorganisation Svensk elitfotboll (Sef) och Svenska fotbollförbundets (SvFF) medicinska kommitté har presenterat för att seriespelet i elitfotbollen ska kunna starta den 14 juni.

Annons

Kanske kommer det beskedet på fredag. Då ska fotbollen tillsammans med RF ha ett andra möte med Folkhälsomyndigheten. Mötet blir preliminärt klockan 10.00 skriver svenskfotboll.se på sin webbplats. Den här gången ska damfotbollens intresseorganisation EFD, som inte var på förra veckans möte, också delta tillsammans med Sef, förbundet och RF.

Inga tester

I länder som Tyskland – Bundesliga återstartar nu till helgen – ska spelare och ledare testas för covid-19 två gånger i veckan. Några sådana provtagningar föreslås inte från svenskt håll.

– Du kommer att få fylla i ett formulär att du inte har hosta, inte spyr, inte har feber och så vidare. Och sedan garanterar jag att du är frisk. Och den garantin bygger ju på att du inte ljuger för mig, säger Sverker Nilsson, lagläkare i Falkenberg som också sitter i SvFF:s medicinska kommitté.

– I en del länder ligger ansvaret på att läkaren faktiskt ska undersöka spelaren och kanske även ta prover. Här lämnar vi ansvaret till individen, och så har vi en läkare som tar det mer övergripande ansvaret.

Från fall till fall

Det finns inga specifika rekommendationer eller karantänsregler om en spelare eller ledare konstateras smittad.

– Det får man bedöma från fall till fall. Och då gör man en vanlig, normal medicinsk genomgång över vad som har hänt och vilka som skulle ha kunnat bli smittade. Sef har satt ihop ett administrativt protokoll, men det är inget medicinskt protokoll. Man har lagt in de självklara sakerna som gäller hygien för att minska smittspridning, vilket ansvar som ligger på varje individ som kommer till tillställningen och att man har plockat fram en matchläkare som är ansvarig.

I regelverket, som lämnades till Folkhälsomyndigheten (FHM) vid ett möte i fredags, finns också detaljer som att man uppmuntrar till taktikgenomgångar utomhus och att resor till bortamatcher bör ske i bussar som endast är halvfulla. Lagen ska dessutom anlända till matcharenan med minst 15 minuters mellanrum.

Utan publik

Om FHM ger klartecken för spel är tanken att elitfotbollen till att börja med ska spelas utan publik. Men i dokumentet finns också en plan för hur åskådarna successivt ska kunna återvända till arenorna.

I ett första skede handlar det i så fall om att tillåta begränsad sittplatspublik, som är utspridd på arenan. "Endast var tredje säte i sidled och varannan rad i höjdled är tillåtet att nyttja", står det i regelverket.

För närvarande är inte ens träningsmatcher tillåtna i Sverige. Folkhälsomyndigheten avråder också från icke nödvändiga resor inom landet på grund av coronapandemin.

Även damklubbarnas intresseorganisation Elitfotboll dam (EFD) står bakom det nya dokumentet, även om det saknas ett datum för den tänkta starten av damallsvenskan och elitettan.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons