Annons

RF gör annan tolkning än Skåneboll: "Inga träningsmatcher inom lagidrotter"

Folkhälsomyndigheten gick ut med ett förtydligande angående träning och matcher.
Men Riksidrottsförbundet står fast vid sin tolkning att träningsmatcher i lagidrotter inte är okej under coronapandemin.
– Träna: ja. Matcher: nej, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.
Idrott • Publicerad 2 april 2020
"Tittar man på det här (de allmänna råden) så står det kvar att man ska undvika närkontakt, resor och massa andra saker. Så vitt jag kan bedöma omöjliggör det för lagidrotter att göra det (spela match)", säger Björn Eriksson.
"Tittar man på det här (de allmänna råden) så står det kvar att man ska undvika närkontakt, resor och massa andra saker. Så vitt jag kan bedöma omöjliggör det för lagidrotter att göra det (spela match)", säger Björn Eriksson.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Folkhälsomyndigheten kom under torsdagen med ett förtydligande kring hur man anser att idrotten kan fortsätta runt om i landet.

I de allmänna råden står det fortfarande att träningsmatcher bör skjutas upp men Folkhälsomyndigheten förtydligar samtidigt att det kan vara okej att genomföra träningsmatcher som sammantaget samlar färre än 50 personer och om de allmänna råden i övrigt kan följas.

Annons

Råden från Folkhälsomyndigheten till idrotten i punktform:

• Undvik närkontakt mellan idrottsutövare.

• Om möjligt håll träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus.

• Skjut upp matcher, tävlingar och cuper.

• Begränsa antalet åskådare och undvik trängsel.

• Undvik onödiga resor i samband med idrottsutövande.

Men hur ska det egentligen tolkas? Kan lagidrotter fortsätta med träningsmatcher eller inte?

– Det tror jag inte alls, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till TT.

– Tittar man på det här (de allmänna råden) så står det kvar att man ska undvika närkontakt, resor och massa andra saker. Så vitt jag kan bedöma omöjliggör det för lagidrotter att göra det (spela match). Däremot kan det finnas andra idrotter som möjligen kan slinka igenom.

Björn Eriksson konstruerar ett exempel med två tennisspelare som bor nära varandra, byter om var för sig och spelar en träningsmatch.

Annons

– Då skulle jag kunna tänka mig, om man vände sig till oss, att den kanske skulle klara sig igenom pärleporten. Men i övrigt tror jag att svaret är nej.

Så när statsepidemiolog Anders Tegnell säger att vissa träningsmatcher kan vara okej, så tolkar ni det som att han inte menar lagidrott?

– Jag kommer att tolka det så. Sedan säger han en bra sak och det är att vi är bra på idrott och därför hänvisar han frågorna till Riksidrottsstyrelsen. Jag säger att han är bra på medicin så därför följer jag råden, och när jag översätter dem så finner jag att det inte kan betraktas som okej att ha den typen av matcher för då uppfyller man inte de här kraven.

Ska träningsmatcher på elitnivå skjutas upp?

– Ja, av det enkla skälet att har du sett en fotbollsmatch utan närkontakt? Samma sak gäller ner i serierna för barn och ungdomar.

Björn Eriksson påpekar att träning är en annan sak, där kan man enklare följa råden från Folkhälsomyndigheten.

– Det får inte bli så att idrotten ägnar sig åt att fundera över hur man sneddar i ett system för att ta sig förbi. Utgångspunkten är att vi ska bekämpa en pandemi och därför tycker jag att jag kan vara tydlig. Träna: ja, matcher: nej.

Utöver råden som listas i punktform skriver Folkhälsomyndigheten gällande idrotten att: "Det är viktigt att alla är noggranna med sin handhygien, håller avstånd till varandra och att personer med sjukdomssymtom stannar hemma".

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons