Nöjd efter medaljmiss: Hoppas få vara Jenny nu

Det blev inget nytt OS-guld för mountainbikecyklisten Jenny Rissveds. Hon slutade på 14:e plats i OS i Tokyo efter att ha fått punktering. Men hon var inte missnöjd över medaljmissen.
Mountainbike • Publicerad 27 juli 2021
Jenny Rissveds under damernas lopp i mountainbike.
Jenny Rissveds under damernas lopp i mountainbike.Foto: Henrik Montgomery/TT

27-åringen var långt efter täten redan före punkteringen på det fjärde varvet. Efter ett varv låg hon tia och tappade sedan placeringar vartefter. Hon var 5.42 efter segraren.

Det blev en helschweizisk prispall med Jolanda Neff högst upp. Hon var överlägsen i loppet och vann med 1.11 minuter före Sina Frei och 1.19 före Linda Indergand.

Det var en svårbemästrad bana som MTB-cyklisterna tog sig an, hal efter regnet och krävande i värmen med hög luftfuiktighet. Därför kortades loppet med ett varv.

Rissveds vann mountainbiketävlingen i OS i Rio de Janeiro för fem år sedan. Efter OS-triumfen försvann hon från tävlandet då hon kämpade med ätstörningar och mental ohälsa. Nu är hon tillbaka på cykelsadeln igen och tog sig till ett nytt OS. Men hon var inte ledsen över att inte kunna försvara sitt guld från Rio – tvärtom:

– Jag är så jävla glad. Inte bara för idag utan alla de här åren, och att få slippa bära den där titeln, säger hon till Radiosporten.

– Jag har ett namn och hoppas få vara Jenny nu och inte bara den olympiska mästaren, det har varit tungt. Så jag är väldigt glad att jag får vara ifred nu.