Annons

Everberg: "Ett väldigt test för oss"

Fiaskot var bara någon period bort för seriesegraren Rögle.
Då lossnade det för Ängelholmsklubben och skrällgänget Oskarshamn fick ge sig i den sjunde och avgörande SM-kvartsfinalen.
Ishockey • Publicerad 12 april 2022
Rögle vann den sjunde och avgörande kvartsfinalen mot Oskarshamn. Nu väntar Färjestad i semifinal.Foto: Anders Bjurö/TT

Efter att ha slutat tvåa i grundserien av SHL i fjol och tagit sig till SM-final – förlust med 1–4 i matcher mot Växjö – har Rögle varvat upp denna säsong.

I början av mars säkrade Ängelholmsklubben sin första historiska titel när laget vann Champions Hockey League (CHL) och några veckor senare tog Rögle hem SHL:s grundserie.

"Oerhört skönt"

Annons

Först 8.41 minuter in på den tredje perioden i den sjunde och avgörande SM-kvartsfinalen lyckades dock skåningarna knäcka SHL-nian Oskarshamn.

Då skickade Dennis Everberg – helt ren framför en storspelande Tim Juel i bortamålet – in matchavgörande 2–1 i numerärt överläge.

– Oerhört skönt, säger Everberg.

TT: Hur har kvartsfinalserien varit mentalt – alla förväntade sig inför att ni skulle vinna komfortabelt i egenskap av seriesegrare och Europamästare?

– Det spelar mindre roll när det är 0–0 i matcher och det är slutspel, men det är klart att det blev ett väldig test för oss. Speciellt när vi gick ner i 2–3 i matcher, men det är väldigt skönt och starkt att vi tar oss ur det, säger Everberg.

Oskarshamn hade matchboll hemma i söndags, men då vann Rögle med 5–2 och kvitterade till 3–3 i matcher.

– Inför den matchen kände man verkligen anspänning. Att det var allvar.

Det var Rögles andra raka numerära överläge i den tredje perioden som gav utdelning i den avgörande matchen. Dessutom fick hemmalaget chansen i två powerplay i den andra, mållösa, perioden. Det fick Rögle att kolla på videosekvenser i periodpausen.

– Deras boxplay är lite speciellt hur de arbetar. Vi kollade lite video inför tredje och hittade en lucka. Gör vi så här har vi en fri (spelare) framför mål och det funkade den här gången, säger Everberg, som sedan fick se Ludvig Larsson och William Wallinder fastställa segern till 4–1.

Ändrade i spelet

Ett i princip utsålt Catena arena – 6 300 åskådare – fick taket att lyfta när Anton Bengtsson styrde in ledningsmålet efter knappt tre minuter. I slutskedet av perioden kvitterade Patrik Karlkvist för gästerna i numerärt överläge.

Annons

Sedan var det en rysare – fram till Everbergs förlösande mål.

– Oskarshamn har spelat på ett sätt som vi inte lyckades knäcka i början. Vi fick kämpa oerhört hårt. Vi ändrade lite i match sex och sju och fick lite mer utdelning i vårt spel, säger Rögleforwarden.

Nu väntar Färjestad i semifinal och matchserien börjar i Ängelholm på lördag.

– Det är irrelevant vilket lag det är. Cam (Abbott, tränaren) har full koll på hur vi ska spela. Det ska bli kul, säger Dennis Everberg.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons