Annons

Rooth borta resten av våren?

Peter Rooth hoppades på comeback nu i dagarna. Men ryggen höll inte. Det är tveksamt om Kristianstadsbacken över huvud taget spelar mer i vår.
Sport • Publicerad 13 januari 2004
Peter Rooth
Peter RoothFoto: 

Unge supertalangen Peter Rooth gjorde en briljant försäsong, och såg fram emot årets hockeysäsong med stora förhoppningar.

Men 21-åringen hann aldrig vara med om premiären.

Annons

Ett par veckor före seriestarten fick KIK-backen ont i ryggen – och diagnosen var värsta tänkbara:

Diskbråck.

Sedan dess har idrottslivet för KIK:s spelskicklige talang mest handlat om rehabilitering och besök hos kiropraktor och sjukgymnast. Långsamt har ryggen blivit bättre, och i december tog Peter Rooth sina första skär på isen igen efter ryggskadan.

– Då verkade det som om Rooth var på väg tillbaka på allvar, han hade inte alls ont efter träningarna, säger elitansvarige Anders Hallqvist.

KIK-tränaren Risto Kurkinen var också hoppfull. I förra veckan trodde Risto på en comeback för Peter i denna veckan, kanske redan mot Dalen i morgon.

Men så kom bakslaget.

Ryggsmärtorna kom tillbaka – och plötsligt känns en comeback i laget mycket avlägsen för Peter Rooth.

– Det känns inte alls särskilt bra just nu. Visst blir ryggen bättre och bättre, men det blir aldrig riktigt bra, suckar 21-åringen.

– Jag har ingen aning om när jag är tillbaka, men jag börjar tvivla på att det blir den här säsongen.

Som tidigast tror Peter Rooth att han skulle kunna spela hockey igen i ett eventuellt kval – alltså i början av mars. Samtidigt innebär det ju inte att Peter Rooth blir redo för spel bara för att ryggen är läkt. Under hösten har Peter knappt kunnat träna alls – det enda som ryggen klarat av är promenader.

Annons

– Jag har inte ens fått cykla, eftersom det är inte är bra för ryggen, suckar Rooth.

Han har hela tiden hoppats på en snar comeback.

– Men som det känns nu ser det mörkt ut. Tradigt – därmed har jag inte spelat hockey på en och en halv säsong, säger Peter.

Säsongen 2002/2003 spelade Rooth nämligen bara höstsäsongen, under våren gjorde han sin militärtjänst – och han var därmed rejält sugen att spela igen.

– Så visst har det varit jobbigt att bara gå och inte få spela. Men jag är nere i ishallen på nästan varje träning, och snackar med lagkompisarna, säger Peter Rooth. Under hösten har Rooths frånvaro varit påtaglig. Backbesättningen har varit ung och tunn, en stabil back med Peter Rooths spelsinne hade behövts i laget.

Nu är den akuta krisen undanröjd. Med försvarsförstärkningar i form av amerikanen Ken Eddy och Tingsrydsfostrade Erik Hjelm har backsidan stabiliserats rejält.

Båda backarna presenterade sig för hemmapubliken i segermatchen mot Lund i söndags – skridskostarke Eddy var i varenda hörna av hela isen, och Hjelm visade sig vara en stabil back – med ett grymt skott.

Visserligen sköt 20-åringen bara ett riktigt skott under matchen – men det sänkte Lundmålvakten totalt. Trots att pucken tog på bröstskyddet så tvingades målvakten efter några minuter kasta in handduken och lämna plats i målet åt reservmålvakten medan han själv satt och kippade efter andan på bänken.

Hur ser det ut med värvningar framåt då för KIK:s del? Pär "Chippen" Persson, som tränade med KIk under julledigheten valde ju att gå till Hässleholm i division III i stället.

– Vi ska försöka hitta ytterligare någon förstärkning på forwardssidan, men just nu har vi ingenting, säger Anders Hallqvist.

Cecilia Isberg

ISHOCKEY KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons