Annons

Rysk etta i Johaugs frånvaro – Andersson trea

Den värsta konkurrenten saknades. Ändå fick Ebba Andersson nöja sig med en tredjeplats på 10 kilometer klassiskt i Engadin.
Vann gjorde ryskan Julia Stupak, före Norges Heidi Weng.
För Linn Svahn blev det en tung comeback i spåren.
Skidor • Publicerad 13 mars 2021
Julia Stupak, i mitten, vann lördagens masstart, 10 kilometer i klassisk stil, i schweiziska Engadin. Arkivbild.
Julia Stupak, i mitten, vann lördagens masstart, 10 kilometer i klassisk stil, i schweiziska Engadin. Arkivbild.Foto: Alessandro Trovati/AP/TT

Loppet fick en spännande utveckling redan på morgonen, flera timmar före start, när Therese Johaug meddelade att hon står över helgens tävlingar på grund av skada.

Utan världscupens självklara distansdrottning blev kampen om segern på 10 kilometer klassiskt i schweiziska Engadin plötsligt en öppen historia.

Ryskt segerryck

Annons

I norskans frånvaro var det Sveriges Ebba Andersson som skötte farthållningen, och från start försökte hon dra isär fältet. Redan efter ett par kilometer hade hon lyckats, och halvvägs genom loppet var det bara fyra åkare – norskorna Heidi Weng och Tiril Udnes Weng, ryskan Julia Stupak och USA:s Jessica Diggins – som kunde hålla jämna steg.

Udnes Weng höll några hundra meter till, Diggins ytterligare någon kilometer.

Men den sista tredjedelen av loppet var det en kamp om segern mellan Ebba Andersson, Weng och Stupak. Och i början av det sista varvet gjorde ryskan ett försök att dra ifrån – som lyckades.

När Stupak stack var varken Weng eller Andersson nära att kunna svara, och svenskan kunde inte heller hålla norskans rygg. Efteråt var Andersson ändå nöjd med tanke på hur svårt hon hade att prestera senast hon tävlade på hög höjd i Schweiz, under Tour de Ski.

– Det känns som en liten revansch från när vi senast var på höjd, i Val Müstair, då var det inte lika glada miner från min sida, säger Andersson i SVT.

– Men jag hade inte det sista som krävdes för att klara av att hålla det tempot som Julia och Heidi hade. Men jag försökte pusha det jag hade in mot mål för att greja pallen, och det lyckades jag med.

"Ville bara dö"

Julia Stupak tog hem karriärens tredje individuella världscupseger, sju sekunder före Weng och ytterligare en före Andersson. Den norsksvenska duon får redan på söndagen en ny chans att utmana ryskan, i jaktstarten över 30 kilometer i fri stil.

– Jag är inte den som räds att hålla tempo, så jag tänker att vi verkligen ska försöka nyttja den goda vänskap som jag och Heidi har, säger Andersson.

Emma Ribom blev näst bäst svenska på en åttondeplats, medan Linn Svahn, som gjorde sin första start sedan den misslyckade VM-sprinten i Oberstdorf, hade en tung dag.

Svahn inledde offensivt men kunde inte hänga på i det höga tempot, och blev 30:e till slut, en och en halv minut från segern.

Annons

– När jag inte orkar hänga med i något parti och folk kör förbi bakifrån, då var jag riktigt sliten. Jag ville bara dö, säger säger Svahn till Expressen.

– Jag var inte beredd på att höjden skulle smälla till så hårt. Det här var inte roligt.

Jonna Sundling blev 21:a, Johanna Hagström 26:a, Maja Dahlqvist 34:a och Charlotte Kalla 35:a.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons