Annons

Rysk klubb vittnar till Griners fördel

Den amerikanska basketstjärnan Brittney Griner vittnade inte på den tredje dagen av narkotikarättegång i Ryssland. Däremot vittnade flera personer från hennes ryska basketklubb till hennes fördel.
Basket • Publicerad 14 juli 2022
Brittney Griners ryska klubb vittnar till hennes fördel under rättegången i Ryssland. Arkivbild.
Brittney Griners ryska klubb vittnar till hennes fördel under rättegången i Ryssland. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Griner greps i februari på den när ryska tulltjänstemän sa att de hittat e-cigaretter med cannabisolja i hennes bagage.

Hon har sedan dess suttit fängslad och riskerar upp till tio års fängelse om hon döms.

Annons

I förra veckan erkände Griner sig skyldig.

Hon erkände för domstolen att hon hade kapslarna, men sa att hon inte hade något brottsligt uppsåt och sa att de fanns i hennes bagage på grund av att hon packat hastigt. Hon förväntades vittna på torsdagen i domstolen i Moskvaförorten Chimki, där flygplatsen ligger, men det hände inte.

Klubben ställer upp

I Rysslands rättssystem avslutas inte en rättegång automatiskt efter att någon erkänt brott.

De flesta journalister nekades tillgång till torsdagens rättegång, men tränaren för UMMC Jekaterinburg, som Griner spelar för när WNBA inte har säsong, sade att han vittnade som karaktärsvittne.

Även klubbdirektören Maxim Rybakov uttalade sig.

– Vår uppgift idag var att berätta för domstolen om hennes egenskaper som idrottare, som person – berätta om hur hon spelade en stor roll i framgången för klubben Jekaterinburg och den ryska dambasketen som helhet, sade han till reportrar utanför domstolen, enligt nyhetsbyrån AP.

– Idag är den första dagen då vi har sett vår basketspelare sedan februari. Tack gode Gud, hon mår bra, och ser ut att vara i gott skick, fortsatte Rybakov.

"Vi saknar henne"

Rättegången fortsätter 15 juli.

– Jag kan säga att Brittney alltid har varit en väldigt bra lagkamrat, så min roll här är bara att vara med henne, att stötta henne. Vi saknar henne väldigt mycket, vi saknar hennes energi. Jag var väldigt glada över att se henne, och jag hoppas att den här rättegången kommer att vara över snart och med ett positivt resultat, sade lagkamraten Evgenia Beljakova, som också vittnade å Griners vägnar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons