Annons

Ryssland hotar med rättsliga åtgärder mot idrotten

Rysslands olympiska kommitté (ROK) kan ta till rättsliga åtgärder efter att ryska idrottare utestängts från internationellt tävlande.
"Idrottare ska inte hållas som gisslan", skriver man i ett uttalande.
Idrott • Publicerad 4 mars 2022
Den ryske OS-kungen i skidor, Aleksandr Bolsjunov får inte tävla vidare i världscupen. Arkivbild.
Den ryske OS-kungen i skidor, Aleksandr Bolsjunov får inte tävla vidare i världscupen. Arkivbild.Foto: Aaron Favila/AP/TT

Efter ett styrelsemöte i ROK gick man ut med ett uttalande där man starkt fördömer Internationella olympiska kommittén (IOK) och de internationella idrottsförbund och tävlingsarrangörer som portar ryska idrottare på grund av Rysslands invasion av Ukraina. ROK anser att IOK:s rekommendationer att stänga ute ryssar från tävlande är långt ifrån sportens ideal och de olympiska värderingarna och inte är lagliga.

"Ryska aktiva diskrimineras utifrån nationalitet och medborgarskap, de fråntas rätten att tävla internationellt utan någon som helst anledning", skriver ROK enligt sajten Inside the games.

Annons

"Restriktionerna saknar motstycke och får stora konsekvenser för unga ryska idrottare som valt idrott som sitt yrke. Vi anser att idrott under alla omständigheter ska hållas utanför politik och idrottare ska inte användas som gisslan för att uppnå mål för olika geopolitiska krafter och individuella aktörer."

ROK skriver att man är övertygad om att varje beslut som bryter mot den olympiska rörelsens fundament är olagliga.

IOK anser att man normalt inte bör straffa aktiva för regeringsbeslut men att kriget i Ukraina är en exceptionell omständighet och att man tagit sitt beslut för att skydda integriteten av världens idrottstävlingar och för säkerheten för alla aktiva.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons