Annons

Så blir Verstappen F1-mästare i helgen

Regerande världsmästaren i formel 1, Max Verstappen, kan försvara sin titel redan i helgens GP i Singapore.
Men då krävs det seger – och att hans rivaler misslyckas rejält.
Formel 1 • Publicerad 29 september 2022
Max Verstappen kan säkra VM-titeln i formel 1 i helgen. Arkivbild.
Max Verstappen kan säkra VM-titeln i formel 1 i helgen. Arkivbild.Foto: Antonio Calanni/AP/TT

Nederländaren Max Verstappen har varit totalt överlägsen i sin Red Bull-bil denna säsong. 24-åringen, som tog sin första VM-titel under dramatiska omständigheter i fjol, har främst utmanats av Ferraris Charles Leclerc.

Men misslyckade depåstopp, motorhaverier och svårförstådda taktiska beslut har satt käppar i hjulen för Leclercs framfart. Inför helgens grand prix i Singapore kan Verstappen säkra VM-titeln – med fem lopp kvar att köra denna säsong.

Annons

Ska det bli verklighet måste ett par saker inträffa. Först och främst måste Verstappen vinna loppet, något han aldrig tidigare gjort på önationen.

Kan slå historiskt rekord

Därefter får inte hans stallkompis Sergio Perez komma på pallen, samtidigt som Leclerc måste bli sämre än åtta eller nia – beroende på vem som gör det snabbaste varvet, vilket ger en extrapoäng.

– Vi behöver lite tur för att ta hem titeln nu. Jag tänker inte på det, säger Verstappen till Sky Sports.

24-åringen har chans på rekord för flest antal segrar under en säsong. För tillfället delar Michael Schumacher (2004) och Sebastian Vettel (2013) på rekordet med 13 segrar vardera. Verstappen står på elva för tillfället.

– Jag vill åka till Singapore och försöka vinna det loppet också. Vi gör en fantastisk säsong så vi borde verkligen försöka uppskatta det och njuta av stunden, säger han.

Återvänder efter tre år

Mer spänning finns i konstruktörsmästerskapet. Inte kring segern där Red Bull är ohotade, utan i kampen om andraplatsen där Mercedes börjat närma sig Ferrari.

"Silverpilarna" ligger endast 35 poäng bakom italienarna inför helgen. Mercedesföraren George Russell är dock inte helt övertygad om att det avståndet kommer att ha krympt när söndagens grand prix är avslutat.

– Singapore kan bli intressant. Men historiskt sett är det en bana där Mercedes har haft det kämpigt, säger han.

Singapores grand prix inleds med träningsvarv under fredagen. Det är första gången på tre år som loppet kan köras, efter avbrott på grund av coronapandemin.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons