Annons

Så ska pistol-SM locka mer publik

Ett vassare tidsschema, bättre resultatprogram – och unika SM-bakelser. Arrangörerna tar till nya knep i jakten på publik när pistol-SM kommer till Kristianstad. – Man får jobba med små medel när det inte finns några pengar inom sporten, säger projektledaren Sven Olof Sandberg.
Skytte/Kristianstad • Publicerad 27 juni 2016
"Mitt i prick", sa projektledaren för Kristianstads pistol-SM, Sven Olof Sandberg, om SM-bakelsen.
"Mitt i prick", sa projektledaren för Kristianstads pistol-SM, Sven Olof Sandberg, om SM-bakelsen.

Om en vecka smäller det. Då kommer pistol-SM till Kristianstad i vad som kommer att bli Sveriges största skyttefest.

Årets tävlingar lockar över 800 skyttar som kommer att göra över 2 500 starter i tre olika discipliner.

Annons

Men någon publikfest lär det inte bli.

– Det brukar vara de närmast sörjande som kommer, men vi ser ett ökat intresse för utövandet av sporten, säger projektledaren Sven Olof Sandberg under måndagens presskonferens på Duvanders konditori i Kristianstad.

För att göra tävlingen mer attraktiv har arrangörerna nu tagit till nya medel.

En effektivisering av tidsschemat i kombination med ett helt nytt resultatprogram är några av verktygen i jakten på fler åskådare.

– Man får jobba med små medel när det inte finns några pengar inom sporten. Vi har närmare 300 funktionärer under tävlingarna och alla jobbar i princip ideellt. Det behövs mer pengar, säger Sandberg.

Unikt för årets tävlingar är även "SM-bakelsen", framtagen i samarbete med Duvanders konditori.

– Det handlar än en gång om att hitta de där medlen som får folk att få upp ögonen för sporten. En konditor som samarbetar med pistol-SM, det är lite udda, säger Börje Bengtsson, sponsoransvarig för tävlingen.

Skjutningarna kommer att ske på Wendesbanan i Norra Åsum, som även utgör centrum för tävlingarna, och på pistolbanorna i Kristianstad och Vinslöv.

Tävlingsdisciplinerna är fältskjutning, precisionsskjutning och militär snabbskjutning.

Sven Olof Sandberg sätter utropstecken på den förstnämnda.

Annons

– Fältskyttet är en mastig disciplin som påminner om en rallytävling. Skyttarna är ute i upp till tre timmar i terräng, där tavlorna bara visas i några sekunder. En stor del av utmaningen ligger i att deltagarna inte vet exakt hur banan ser ut. Och mycket av underhållningen beror på banläggarens kreativitet, säger projektledaren.

Hur är skytte som publiksport i övrigt?

– Undervärderad. Problemet är att många av skyttarna är högt uppe i åldrarna och att vi är fruktansvärt konservativa i vårt tänk. Vi är lite efter när det gäller resultatrapporteringen, och även om datatekniken finns så kostar den mycket pengar.

Fakta

Pistol-SM

Vad: Sveriges största pistolskyttetävling.

Var: Kristianstad. (Wendesbanan i Norra Åsum och pistolbanorna i Kristianstad och Vinslöv).

När: 5-10 juli.

Antal deltagare: Över 800.

Discipliner: Fält, precision och militär snabbskjutning.

Mer info: HÄR.

Simon SjöstrandSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons