Annons

Sabalenka: Jag stöder inte kriget och Lukasjenko

För andra gången i Franska mästerskapen slog belarusiskan Aryna Sabalenka ut en ukrainska – och även Elina Svitolina vägrade att tacka för matchen.
Sabalenka, klar för semifinal, säger efter matchen:
– Jag stödjer inte kriget, vilket menas att jag inte stödjer Lukasjenko.
Tennis • Publicerad 6 juni 2023
Aryna Sabalenka tar avstånd från kriget i Ukraina.
Aryna Sabalenka tar avstånd från kriget i Ukraina.Foto: Aurelien Morissard
Aryna Sabalenka fick vänta förgäves vid nätet, Elina Svitolina vägrade att ta belarusiskan i hand.
Aryna Sabalenka fick vänta förgäves vid nätet, Elina Svitolina vägrade att ta belarusiskan i hand.Foto: Aurelien Morissard/AP/TT

I första omgången slog Sabalenka ut ukrainskan Marta Kostyuk, som på grund av att belarusiskan inte tagit avstånd från kriget i Ukraina inte tog Sabalenka i hand efter matchen. Publiken buade åt henne.

Efter kvartsfinalmötet med ukrainskan Elina Svitolina fick Sabalenka än en gång stå kvar vid nät utan att få ta i hand. Även Svitolina buades ut av publiken.

Annons

Sabalenka, som ställt in två presskonferenser i Paris för att slippa undan frågor om sin ställning till Ukraina-kriget, valde efter kvartsfinalen att tala ut.

– Jag stödjer inte kriget, vilket menas att jag inte stödjer Lukasjenko, säger belarusiskan.

Känt sig pressad

Hon medger att hon känt sig pressad av ukrainskorna att ta avstånd från den ryska invasionen av Ukraina som gjorts med stöd av Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko.

– Jag vill inte att mitt land ska vara inblandat i en konflikt. Det har jag sagt många gånger. Ni vet var jag står i frågan, ni har fått mitt svar, säger hon.

– Vi spelade många Fed Cup i Belarus och han (Lukasjenko) var på matcherna och tog bilder med oss efter matcherna. Men då hände inget dåligt i Belarus, Ryssland eller Ukraina.

Inför matchen fick en ukrainsk supporter sin gul-blå flagga klippt itu vid ingången till Roland Garros. Enligt vakten var den för stor, skriver Reuters. Enligt reglerna får flaggor inte vara mer än en meter lång.

– Nu har jag två flaggor, säger supportern Anna med ett leende.

"Min bästa match"

Flera idrotter tillåter inte ryska och belarusiska idrottare att tävla internationellt. Men i tennisen får de vara med, under neutral flagg. Det har ukrainska spelare protesterat mot genom att inte ta sina ryska och belarusiska motståndare i hand efter matcherna.

Världstvåan Sabalenka hade inga problem med att besegra Svitolina, siffrorna skrevs till 6–4, 6–4.

– Det här var min bästa match i turneringen, jag är superglad över segern. Det var tufft att möta henne och det blev en tuff match, säger Sabalenka till Eurosport/Discovery+.

Annons

Svitolina gör sin första grand slam-turnering efter att ha fött barn. Hon ledde andra set med 2–0, men Sabalenka svarade direkt och kunde sedan ta hem setet och matchen efter 1,5 timmes spel.

Slog ut finalisten

I semifinalen möter Sabalenka tjeckiskan Muchova, som slog ut skrällfinalisten från 2021, Anastasia Pavljutjenkova. Muchova vann med 7–5, 6–2.

Muchova har tidigare som längst gått till tredje omgången på Roland Garros.

Pavljutjenkova spelade nästan inte alls i fjol på grund av en knäskada. Hon var den lägst rankade kvinnan, rankad 333, när hon nådde kvartsfinal 2021 och sedan tog sig ända till final mot tjeckiskan Barbora Krejcikova, Tjeckien.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons