Annons

Samarbetet som ger Växjö guldglans

Långsiktighet, utveckling och tävlingsinstinkt.
Det är tre av ledorden som gjort Växjö till en maktfaktor och som gett tre SM-guld på sex år.
– Jag uppskattar möjligheten att jobba med folk man känner utan och innan, säger framgångsrike sportchefen Henrik Evertsson, som tillsammans med tränaren Sam Hallam ligger bakom de sportsliga framgångarna.
Ishockey • Publicerad 10 maj 2021
Växjös sportchef Henrik Evertsson med guldhjälm efter segern 2018, nu blir det nytt guldfirande. Arkivbild.
Växjös sportchef Henrik Evertsson med guldhjälm efter segern 2018, nu blir det nytt guldfirande. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

Det är bara tio år sedan Växjö Lakers firade att klubben tagit klivet upp i högsta hockeyserien.

Sedan dess har det gått med raketfart.

Annons

Hela tiden med Henrik Evertsson, 17 år i klubben varav 15 som sportchef, och Sam Hallam, 10 säsonger, i den sportsliga ledningen.

När nu champagnekorkarna smäller över Växjö och Kronoberg för tredje gången har Lakers nått samma nivå som Skellefteå som också har tre SM-guld. Med den skillnaden att Västerbottensklubben spelat 28 säsonger i högsta serien.

Den nu 41-årige Hallam plockades in som assisterande tränare debutsäsongen i SHL, men fick redan efter en månad ta över huvudansvaret då Janne Karlsson sparkades.

Att ha två personer på ledande poster under så många år är ovanligt i dag då det sparkas tränare och sportchefer till höger och vänster.

– Jag uppskattar möjligheten att jobba med folk man känner utan och innan. Det är ändå så att det är människors personlighet som avgör. Alla kan komma med bra idéer då och då, men genomförandet av idéerna är det viktiga. Det ligger i karaktären av personligheten, säger Evertsson och fortsätter:

– Har du människor som du vet har en högpresterande karaktär så tenderar du över tid att göra det bra.

Men det har inte varit framgång hela vägen. Växjö gick in i den här säsongen efter två tuffa år med en sjundeplats 2019 (ut i kvartsfinal) och tia 2020 (slutspelet inställt).

– I utbildningssyfte så är ju relativ motgång helt överlägset framgång. Man lär sig ofta snabbare. Sett över tid har de två åren varit viktiga för oss för att ta kliv som organisation, säger Evertsson.

Vilka förändringar som gjorts vill han inte berätta. Men det är flera:

– Det är en affärshemlighet, men jag tror aldrig att det har gjorts ett sådant förändringsarbete i en klubb utan att en enda människa blivit av med sitt jobb. Det är jag kanske mer stolt över än några (sportsliga) resultat.

Fakta

Från fyran till maktfaktor

1997: Växjö Lakers bildas efter att Växjö HC gått i konkurs. Den nya klubben får börja i division 4.

2003: Lakers når hockeyallsvenskan.

2011: Växjö vinner kvalserien och tar klivet upp i elitserien, nuvarande SHL.

2014: Laget når sitt första slutspel, slås ut i semifinal av Färjestad.

2015: Första SM-guldet efter seger över Skellefteå med 4–2 i matcher.

2018: Andra SM-guldet, återigen efter seger över Skellefteå, denna gång i fyra raka.

2021: Växjö vinner guld för tredje gången sedan Rögle besegrats med 4–1 i matcher.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons