Annons

Saudi-touren vill ha rankningspoäng

Den kritiserade LIV-touren hoppas kunna ta ännu ett steg närmare golfens finrum, genom att golfarna som deltar ska kunna få poäng på världsrankningen.
Golf • Publicerad 10 juli 2022
Phil Mickelson är en av spelarna som valt LIV-touren.
Phil Mickelson är en av spelarna som valt LIV-touren.Foto: Peter Morrison/AP/TT

Den Saudi-backade touren har lämnat in en ansökan om att bli formellt erkänd av världsrankningen när dess styrelse samlas för möte skriver The Guardian.

De spelare som anslutit till touren ska vara oroliga över att inte få spela major-tävlingar på grund av för dåliga rankningspoäng sedan de lämnat PGA- och Europatourerna för spel i LIV.

Annons

Med på mötet finns representanter från alla fyra majortävlingarna samt från PGA- och Europatouren.

Arrangörerna för LIV-touren menar att man uppfyller de krav som kan ställas på en tour där spelarna får poäng till världsrankningen. Touren har dock ett annat upplägg där färre spelare, jämfört med de traditionella tourerna, spelar färre hål utan en så kallad cut, för mer pengar.

British Open, som startar på torsdag, har precis som US Open valt att tillåta LIV-spelare att delta i tävlingen. Greg Norman, som är ansiktet utåt för LIV, har dock informerats av arrangören att han inte är välkommen att delta i de evenemang som anordnas för tidigare mästare i tävlingen.

Fakta: LIV-touren

LIV Golf är det officiella namnet på den nya golftouren som ska konkurrera med etablerade PGA-touren i USA och DP World Tour i Europa.

Touren finansieras av Saudiarabiens statliga investeringsfond och den sammanlagda prispotten är på 255 miljoner dollar (drygt 2,5 miljarder svenska kronor). Landet anklagas för att försöka tvätta bort sitt rykte ("sportswashing") när det gäller exempelvis mänskliga rättigheter genom idrotten.

De största namnen som valt att spela på touren är Phil Mickelson, Dustin Johnson, Martin Kaymer, Sergio Garcia, Lee Westwood, Graeme McDowell, Louis Oosthuizen och Ian Poulter.

Samtliga har nu stängs av från spel på PGA-touren. Vissa av dem har redan avsagt sitt medlemskap på den amerikanska touren, men exempelvis Mickelson och Poulter har inte gjort det.

Även Bryson DeChambeau, som vann majorn US Open 2020, är klar för touren, men 28-åringen spelade inte premiärtävlingen utanför London förra veckan.

Tävlingarna på LIV-touren spelas över 54 hål, utan kvalgräns med 48 spelare indelade i tolv fyrmannalag.

Premiärtävlingen vanns av sydafrikanen Charl Schwartzel, US Masters-vinnare 2011. Han fick ta emot segerchecken på 47 miljoner kronor efter att ha gått de tre rundorna på sju under par. Amerikanen Andy Ogletree slutade sist på +24, men fick runt 1,2 miljoner kronor för besväret.

Åtta tävlingar ska spelas under premiärsäsongen. Den stora avslutande lagfinalen spelas på Trump National Doral Miami där vinnarlagets vinstpott höjs från fem miljoner dollar till 50 miljoner dollar, motsvarande drygt 491 miljoner svenska kronor.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons