Annons

Schweiz besked: Kommer kunna ställa upp med 11

De schweiziska spelarna och ledarna är "på bättringsvägen" efter magproblemen.
Förbundskapten Nils Nielsen tror att flera av spelarna kommer att vara tillgängliga mot Sverige.
Fotboll • Publicerad 12 juli 2022
Ramona Bachmann, till höger, säger att Schweiz har gjort det bästa av situationen.
Ramona Bachmann, till höger, säger att Schweiz har gjort det bästa av situationen.Foto: Dave Thompson/AP/TT
Schweiz danske förbundskapten Nils Nielsen.
Schweiz danske förbundskapten Nils Nielsen.Foto: Dave Thompson/AP/TT

Först en tappad tvåmålsledning till oavgjort (2–2) mot Portugal i premiären. Sedan magproblem som däckat 20 personer i truppen hittills.

Schweiz fotbollsdamer har haft en motig start på EM i England och sämsta tänkbara uppladdning inför nyckelmatchen mot Sverige på onsdagen.

Annons

De schweiziska spelarna har dock återhämtat sig snabbt och alla utom en spelare kunde följa med när Schweiz på tisdagen, nästan som planerat, reste till Sheffield.

– Det var ganska positivt i går, för de fick möjligheten att lämna sina rum. Det gav det största jublet för dagen. Vi fick i alla fall träffa varandra, och det var definitivt det viktigaste, säger förbundskapten Nils Nielsen på tisdagskvällens presskonferens.

Hur han kommer att kunna formera laget när det är dags för avspark är för tidigt att svara på.

– Vi vet att vi kommer att kunna ställa upp med 11, men jag vet ärligt talat inte hur många vi kan byta in. För de har inte kunnat träna, säger han och fortsätter:

– Det är åtminstone tre spelare som inte mår tillräckligt bra för att träna i dag heller. Så de kommer inte kunna starta. Det är tufft när man bara blir av med energi, utan att kunna fylla på med ny.

Stjärnan: "Inte optimalt"

Schweiz stjärna Ramona Bachmann säger att man har försökt göra det bästa av situationen.

– Vi är definitivt redo att möta Sverige. Förberedelserna började inte nu, de började för längesedan. Men att några av tjejerna i laget inte har kunnat äta och dricka de senaste dagarna är såklart inte optimala förberedelser, säger hon.

Den spelare och de två ledarna som tvingades stanna på lagets bas kan komma att ansluta på onsdag om de håller sig symtomfria, meddelar landslagsläkaren Martin Schober till förbundets webbplats.

Nio spelare och elva ledare har hittills drabbats av magproblemen, som Martin Schober beskrivit så här: "Symtomen, kräkningar och diarré, är kraftiga, men hittills dock mest kortvariga".

De först drabbade spelarna var Eseosa Aigbogun, Svenja Fölmli, Seraina Friedli, Rahel Kiwic, Lara Marti, Sandrine Mauron, Julia Stierli och Riola Xhemaili.

Annons

Senare fick även Meriame Terchoun symtom, uppger tidningen Blick.

Även de friska spelarna hade på måndagen träningsförbud och fick bara ta promenader – med munskydd och utan att prata med varandra.

"Fullt förtroende"

Svenska landslagsläkaren Houman Ebrahimi tror inte att det finns någon risk för att svenska spelare blir smittade under matchen.

– Vi måste utgå från att spelarna som finns på plats är friska och smittfria. Dels för att de ska kunna prestera, men det ligger också i motståndarens intresse att inte öka spridningen i sitt eget lag. Så vi har fullt förtroende för att de som ska spela är smittfria, säger han.

– Sedan har vi våra egna protokoll, för efter matchen.

Bland annat har de svenska spelarna fått instruktioner om att inte krama schweiziska spelare efter matchen. Det kan också bli så att svenskorna använder munskydd när de intervjuas.

– Vi har haft en dialog med organisationen, de kommer att vidta åtgärder i de gemensamma utrymmena, inte bara på grund av sjukdomen i Schweiz, utan också smittspridningen (av covid-19) i landet, säger Houman Ebrahimi.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons