Annons

Sebastian Larsson: "Vore bara idiotiskt"

Strikt regelverk kräver ärliga spelare.
Men hur uppriktiga kommer de att vara när det är dags för match?
Fotboll • Publicerad 12 juni 2020
AIK:s landslagsmittfältare Sebastian Larsson. Arkivbild.
AIK:s landslagsmittfältare Sebastian Larsson. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Svensk elitfotboll och Svenska fotbollförbundets medicinska kommitté har tagit fram ett utförligt regelverk kring hur fotbollen ska harmoniera med Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

I en del krävs det att spelarna tar ansvar.

Annons

De kommer själva att fylla i ett formulär på matchdagen, där de uppger kroppstemperatur och om de lider av olika typiska coronasymptom.

Ett upplägg som innebär att spelare måste vara uppriktiga kring sin hälsa och inte mörka eventuella symptom för att få vara med och spela.

– Jag säger inte att det kommer vara lätt men jag hoppas innerligen att folk är ärliga i den här situationen. Det handlar inte om "jag ska var tuff och spela trots att jag har vissa symptom". Det handlar om att ta ansvar, som alla andra i samhället måste göra, säger AIK:s mittfältare Sebastian Larsson.

"Svår gräns"

TT: Hur svårt kommer det att vara, tror du?

– Det kan nog bli en svår gräns men jag hoppas någonstans i slutändan att folk inser att det här är större än fotboll.

Djurgårdens Jesper Karlström:

– Där måste man ändå ta ansvar. Som situationen är i världen nu, jag tror ingen har missat hur allvarligt det är, så hoppas jag verkligen att alla är mogna och tänker ett steg längre där, säger han.

– Vi var några spelare som pratade om det. För första tanken är ju ”jag kör”, men när man väl kommer dit så hoppas jag ändå att man ser till att ha en öppen dialog med fys- och medicinska teamet.

"Alltid en risk"

Karl Barrling, naprapat i Djurgården, har redan stött på spelare som har uttryck "vadå, nu börjar matcherna, varför ska man då säga att man har lite ont i halsen?”.

– Man får vända på det, och då kanske polletten trillar ner. Men det är återigen information, information, information som gäller, säger han.

Annons

Om att spelare kanske låter bli att berätta att de har symptom, inför viktiga matcher:

– Det är alltid en risk. Det är likadant med hjärnskakningar, till exempel. Det är människor vi pratar om, men vi får ge information och prata med dem om att handhavandet vid ett sjukdomsfall inte behöver vara så långvarigt. Man kan vara tillbaka snabbt, säger Barrling.

TT: Underlättar det att regeringen öppnat för att alla med symptom ska kunna testas?

– Det gör det ju. Vi kommer fortfarande gå på symptom, men då kan man få ett kvitto på om man har det eller inte. Sedan kanske det testet måste upprepas flera gånger, men det blir en sak som vi tar med läkare och så. Nu är det ändå okej att testa vilket underlättar för oss eftersom vi vill ha spelarna tillbaka snabbt.

Fakta: Symptom för covid-19

"Covid-19 påminner ofta om vanlig förkylning eller influensa. En del blir allvarligt sjuka, men de flesta som får sjukdomen blir lindrigt sjuka och kommer inte att veta att det är covid-19", skriver 1177.

Symptom: hosta, feber, andningsbesvär, snuva, nästäppa, halsont, huvudvärk, illamående, värk i muskler och leder.

Fakta: Symptom för covid-19

Spelarna och ledare ska fylla i ett speciellt formulär och lämna det till läkarna innan de kommer till träningsanläggningen.

Om kroppstemperaturen är högre än 37,5 grader eller om de har svarat ja på någon av frågorna måste de ha klubbläkarnas godkännande för att få vara på träningsanläggningen.

Kroppstemperatur?

Halsont?

Hosta?

Huvudvärk?

Illamående?

Diarré?

Muskelvärk (ej träningsvärk eller tidigare skada)?

Andra symptom? I så fall beskriv symptomen.

Källa: Dagens Nyheter.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons