Annons

Serbien starkt även utan anfallsstjärnorna

Juventusstjärnan Dusan Vlahovic saknas och Aleksandar Mitrovic är avstängd.
Det tackar landslagsspionen Lasse Jacobsson för.
Trots de avbräcken väntar ett mycket starkt Serbien ett skadedrabbat svenskt landslag i Nations League på Friends arena i kväll.
Fotboll • Publicerad 9 juni 2022
Landslagsspionen Lasse Jacobsson. Arkivbild.
Landslagsspionen Lasse Jacobsson. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT
Luka Jovic (i rött) i duell med Norge Marcus Pedersen i förra veckans möte i Nations League. Arkivbild.
Luka Jovic (i rött) i duell med Norge Marcus Pedersen i förra veckans möte i Nations League. Arkivbild.Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

Han är imponerad av det arbete Dragan Stojkovic gjort som förbundskapten, men har också en god och klar bild av vad Sverige ställs inför.

– Vi har givetvis kartlagt dem. Tom (Prahl) har sett dem i två matcher och det stämmer överens med hur de har spelat tidigare. Det är inga större överraskningar, säger Jacobsson.

Vräkte in mål

Annons

En väntar dock:

Fulhams målmaskin Aleksandar Mitrovic missar matchen på grund av två gula kort. Mitrovic vräkte in 43 mål på 44 matcher när Fulham vann The Championship och såg till att det väntar Premier League-fotboll på Craven Cottage igen.

– Det innebär att deras anfallsspel blir lite annorlunda. Det är inte samma storlek på (Luka) Jovic och de andra.

Försvagning?

– Nej, det blir bara lite annorlunda. Jovic är ingen dålig fotbollsspelare. Hoppar man in i Real Madrid är man ingen dålig forward. Mitrovic är kanske inte den rappaste men en bra "box-spelare", bra på huvudet.

Jacobsson förutser att serberna kommer att vara något vassare i sitt djupledsspel med Jovic som central anfallare.

– Deras grundinställning till att komma till avslut är annars att ta sig ned till kortlinjen och hitta tillbakaspel. De är oerhört skickliga i sitt passningsspel och har ett stort tålamod tills motståndaren spricker upp.

Göra som Norge

Norge vann överraskande i Belgrad med 1–0 i förra veckan – mycket tack vare att man ofta lyckades stänga serbernas passningsvägar via ett uppoffrande och disciplinerat försvarsarbete.

Det är något det svenska landslaget ska försöka upprepa mot Nations League-gruppens, enligt Jacobsson, starkaste motståndare. Serbien vann i höstas sin VM-kvalgrupp före Portugal.

– Det är ett jättebra lag. Vi har mött Portugal och vet hur bra de är. Det är klart att det påverkar att varken Mitrovic eller Vlahovic är med. Två fantastiskt bra spelare. Lite nytta kan vi ha av att de är väck, säger Lasse Jacobsson.

Annons

Inte minst med tanke på den svenska mittbackskrisen där förbundskaptenen Janne Andersson riskerar att behöva spela två debutanter – Hjalmar Ekdal och Edvin Kurtulus – i mittförsvaret.

Serbien följde upp förlusten mot Norge med att göra 4–1 på Slovenien i söndags.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons