Annons

Oro i Danmark efter EM-smitta

Två serbiska spelare har testat positivt för covid-19. Det innebär att hela laget isolerats och att kvällens premiär i handbolls-EM mot Nederländerna skjuts upp.
Och i den danska arrangörsstaben finns en oro.
Handboll • Publicerad 4 december 2020
EM-mötet mellan Serbien och Nederländerna har skjutits upp då en serbisk spelare har testat positivt för covid-19.
EM-mötet mellan Serbien och Nederländerna har skjutits upp då en serbisk spelare har testat positivt för covid-19.Foto: Henning Bagger/Ritzau/TT

– Det är självklart att vi är nervösa över att smittan kan breda ut sig. Vi har varit nervösa hela tiden, säger Per Bertelsen, ordförande i Danmarks handbollsförbund, till Ritzau.

Den första serbiska spelaren testade positivt vid ankomsten till Danmark på torsdagen och sattes genast i karantän. De övriga i laget testade negativt men isolerades av säkerhetsskäl. När man under fredagen testade resten av truppen upptäcktes ytterligare ett positivt test. Båda spelarna är isolerade och resten av truppen är fortsatt i karantän och ska testas under lördagsmorgonen igen.

Annons

Grupp C-matchen mellan Nederländerna och Serbien, som skulle ha spelats i kväll, skjuts upp till i morgon.

I tisdags testade en rumänsk spelare positivt för covid-19. Hela det rumänska laget isolerades och testades flera gånger efter det och kunde på torsdagen bryta sin karantän för att spela mot Tyskland.

Vad som händer om fler lag får coronafall vill inte Bertelsen spekulera i.

– Men jag kan just nu föreställa mig alla scenarier. Allt över noll fall är för många, men jag tycker att vi hittills har hållit oss inom rimlighetens gräns. Vi har hittills tagit 2 500 tester, säger han.

EM har föregåtts av stor osäkerhet och sena beslut. Mästerskapet skulle ha delats av Norge och Danmark, men Norge tvingades tacka nej sedan de norska coronarestriktionerna satte stopp för spel i Trondheim. Först tio dagar före EM-starten fick Danmark klartecken från regeringen att arrangera hela mästerskapet i en coronasäkrad bubbla. Kolding tar över Trondheims gruppspelsmatcher och Herning tar över semifinalerna och medaljmatcherna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons