Annons

SHL-stjärnan om cancern: "En total chock"

I februari tog Kristian Näkyväs SHL-säsong med Örebro abrupt slut. Han hade drabbats av testikelcancer.
Ishockey • Publicerad 1 juni 2020
Örebros Kristian Näkyvä drabbades av testikelcancer men mår i dag bra och har kunnat börja träna så smått. Arkivbild.
Örebros Kristian Näkyvä drabbades av testikelcancer men mår i dag bra och har kunnat börja träna så smått. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Den finländske backen var inne på sin femte säsong i SHL när han i januari kände att något inte stod rätt till.

– Jag upptäckte att min testikel inte kändes normal, det kändes som att det fanns en knöl, säger 29-årige Kristian Näkyvä.

Annons

Efter provtagningar och ultraljud stod det snart klart att Näkyvä drabbats av testikelcancer. I en längre intervju med Expressen berättar han att den första tiden efter beskedet var förvirrande och utmanande.

– Men när något sådant här händer finns det inget annat att göra än att ta sig an de utmaningar man måste gå igenom. Det finns ingen annan utväg än att fajtas och ta dag för dag.

Mamma hjälpte till

Han opererades redan en vecka efter beskedet och allt gick enligt plan. Inga nya metastaser upptäcktes men han fick ändå gå igenom en cellgiftsbehandling för att minimera risken att det skulle sprida sig.

– De värsta symptomen var att jag kände mig väldigt, väldigt trött. Och det var svårt att fokusera på någonting annat alls. Men min mamma kom till mig i Örebro och var där under hela behandlingen vilket hjälpte mig oerhört mycket. Hon hjälpte mig med allt från att laga mat till att bara finnas där för mig.

"Kroppen känns bra"

Han mår i dag bra och går på regelbundna kontroller. Hans kontrakt med Örebro har gått ut och han befinner sig i Helsingfors. Vad som väntar härnäst när det gäller hockeyn är oklart men han har den senaste kunnat börja träna så smått.

– Jag ska spela hockey igen, och ser verkligen fram emot att göra det. Kroppen känns bra, men jag vill inte göra något förhastat utan tar det försiktigt, säger han till Expressen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons