Annons

Simstjärnan har överklagat dopningsavstängning

Sun Yang stängdes av i åtta år för dopningsbrott.
Nu har den kinesiske simstjärnan överklagat domen från Cas till den federala domstolen i Schweiz.
Simning • Publicerad 5 maj 2020
Sun Yang har överklagat Cas dom till federal domstol i Schweiz. Arkivbild.
Sun Yang har överklagat Cas dom till federal domstol i Schweiz. Arkivbild.Foto: Jean-Christophe Bott/AP/TT

Sun Yang fick sin dom från Idrottens skiljedomstol (Cas) i februari. Han sade redan då att han tänkte överklaga avstängningen på åtta år – vilket han nu har gjort, rapporterar Swimming World. Den federala domstolen i Schweiz bekräftar inga detaljer i överklagandet, men ett ärende med ett nummer kopplat till Sun Yang-fallet har öppnats.

Anledningen att man kan överklaga en dom från Cas till schweizisk domstol är att Cas har sin domstol i den schweiziska staden Lausanne. Men den federala domstolen tittar inte på ärendet i sig, utan på huruvida Cas har genomfört sina förhör på ett korrekt och rättssäkert sätt. Sun Yang förblir avstängd under överklagandeprocessen, skriver Swimming World.

Den flerfaldige OS- och VM-medaljören, som tidigare varit avstängd för dopningsbrott i tre månader, ska vid ett hembesök från antidopningsbyrån Wadas dopningskontrollanter 2018 ha vägrat lämna blod- och urinprov och sedan ifrågasatt kontrollanternas id-handlingar och dopningsprotokoll. Kinesen uppges, enligt det internationella simförbundet Finas rapport, sedan ha förstört ett blodprov med en hammare.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons