Simstjärnan har överklagat dopningsavstängning

Sun Yang stängdes av i åtta år för dopningsbrott.
Nu har den kinesiske simstjärnan överklagat domen från Cas till den federala domstolen i Schweiz.
Simning • Publicerad 5 maj 2020
Sun Yang har överklagat Cas dom till federal domstol i Schweiz. Arkivbild.
Sun Yang har överklagat Cas dom till federal domstol i Schweiz. Arkivbild.Foto: Jean-Christophe Bott/AP/TT

Sun Yang fick sin dom från Idrottens skiljedomstol (Cas) i februari. Han sade redan då att han tänkte överklaga avstängningen på åtta år – vilket han nu har gjort, rapporterar Swimming World. Den federala domstolen i Schweiz bekräftar inga detaljer i överklagandet, men ett ärende med ett nummer kopplat till Sun Yang-fallet har öppnats.

Anledningen att man kan överklaga en dom från Cas till schweizisk domstol är att Cas har sin domstol i den schweiziska staden Lausanne. Men den federala domstolen tittar inte på ärendet i sig, utan på huruvida Cas har genomfört sina förhör på ett korrekt och rättssäkert sätt. Sun Yang förblir avstängd under överklagandeprocessen, skriver Swimming World.

Den flerfaldige OS- och VM-medaljören, som tidigare varit avstängd för dopningsbrott i tre månader, ska vid ett hembesök från antidopningsbyrån Wadas dopningskontrollanter 2018 ha vägrat lämna blod- och urinprov och sedan ifrågasatt kontrollanternas id-handlingar och dopningsprotokoll. Kinesen uppges, enligt det internationella simförbundet Finas rapport, sedan ha förstört ett blodprov med en hammare.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.