Annons

Malmökaptenen: "Måste lära oss att vinna"

Malmö är fast förankrat i SHL-botten och har åtta poäng upp till säker mark.
Hemma mot Skellefteå åkte skåningarna på sin sjätte raka förlust.
Ishockey • Publicerad 8 december 2020
Malmöspelarna Johan Olofsson och Oliver Lauridsen krockade med varandra hemma mot Skellefteå. Skåningarna åkte på sin sjätte raka förlust (0–3) och är förankrade som jumbo i SHL-tabellen.
Malmöspelarna Johan Olofsson och Oliver Lauridsen krockade med varandra hemma mot Skellefteå. Skåningarna åkte på sin sjätte raka förlust (0–3) och är förankrade som jumbo i SHL-tabellen.Foto: Anders Bjurö/TT

Denna säsong kommer ett SHL-lag åka direkt ur landets högsta ishockeyserie utan att kvalspela mot ett lag från hockeyallsvenskan. I stället kommer lag 13 och 14 efter avslutad grundserie mötas i bäst av sju matcher och där förloraren degraderas.

Just nu är Malmö ett av lagen som går ett ångestfyllt kval till mötes. Visserligen återstår mer än halva grundserien (52 omgångar), men skåningarna är fast förankrade som jumbo.

Annons

– Vi sitter i en situation som ingen vill sitta i. Vi har 31 matcher kvar och vi måste nog bryta ner det i lite mindre segment, säger lagkaptenen Oliver Lauridsen efter förlusten mot Skellefteå (0–3).

Han säger att det finns bra energi i laget, trots det tuffa läget.

– Det finns inte en kotte inne i omklädningsrummet som har gett upp. Det är en jäkla situation att sitta i, men det är också bara vi som kan ta oss ur det. Tillsammans, säger Lauridsen.

Endast tagit 15 poäng

Malmö har tagit blott 15 poäng på 21 matcher och har åtta poäng upp till tabelltolvan Linköping på säker mark. Förlusten hemma mot Skellefteå var lagets sjätte raka förlust, varav fem har kommit under ordinarie tid.

– I dag var det en liten nedgång igen, annars har vi varit i en uppåtgående trend de senaste fem matcherna, menar Lauridsen.

Malmö hade vunnit de två tidigare matcherna denna säsong mot tabellfyran Skellefteå och nu var det mållöst fram till 13.05 in på den andra perioden. Då satte Andreas Wingerli 1–0 till bortalaget i numerärt överläge.

Ett mål som upprörde hemmalägret eftersom domarduon kanske borde ha utvisat Niclas Burström i spelsekvensen innan sedan Skellefteåbacken fällt Malmöförsvararen Matias Lassen i sarghörnet.

– Det är sådant som händer, men jag tycker också att det är en utvisning, säger Oliver Lauridsen.

Tar på sig 2–0-målet

Drygt tre minuter senare kom även 2–0 till Skellefteå när Toumas Kiiskinen snappade upp en slumppuck framför Oscar Alsenfelt i hemmakassen.

– Jag får ta på mig det målet. Jag ska se till att vi inte släpper in mål där bak och det gjorde inte jag i dag. Jag tar på mig en del av ansvaret jag också, säger backen Lauridsen som i slutskedet fick se Jesper Frödén sätta 3–0 i tom bur.

Annons

Malmötränaren Joakim Fagervall var nöjd med defensiven, men inte mycket annat.

– Jag vet inte hur vi ska slå Skellefteå med den här offensiven, säger Fagervall.

Fakta: Så avgörs SHL

För första gången sedan 1986 åker ett lag ur SHL direkt utan kvalchans mot lag från underliggande serien.

Vilken SHL-klubb som åker ur avgörs i ett kvalspel mellan lag 13 och 14 efter att grundserien (52 omgångar) är färdigspelad.

Kvalet avgörs i bäst av sju matcher och lag 13 har hemmaplansfördel.

De senaste åren, förutom förra säsongen när kvalet ställdes in, har de två sista lagen i SHL spelat kval mot två allsvenska lag.

Det nya upplägget innebär att endast ett lag flyttas upp från hockeyallsvenskan.

I övrigt avgörs SM-slutspelet som de senaste åren. De sex första går direkt till kvartsfinal. De fyra efterföljande spelar åttondelsfinal.

Det nya serieupplägget är inte relaterat till coronapandemin utan det klubbades igenom vid förbundsmötet sommaren 2019.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons