Annons

Sjöberg: "Var på andra sidan men tackade nej"

Det har varit ett tufft år för Patrik Sjöberg.
Den trefaldige OS-medaljören i höjdhopp låg i respirator och var nära att mista livet i sviterna av lunginflammation och kraftig blodförgiftning.
För berättar han om den omtumlande tiden.
Friidrott • Publicerad 8 maj 2021
Patrik Sjöberg. Arkivbild.
Patrik Sjöberg. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Det var för drygt två månader sedan som Patrik Sjöberg blev allvarligt sjuk.

56-åringen kopplar det till en bilkrasch han var med om i januari. Veckorna efter hade han symptom som han tyckte överensstämde med covid-19 och han var säker på att han hade viruset.

Annons

Det var när han isolerade sig hemma i lägenheten i Göteborg som "kroppen gav upp helt". En vän ringde ambulans och på sjukhuset konstaterades det att Sjöberg hade ett kluster av stafylokocker vid ena lungan. Han hade drabbats av dubbelsidig lunginflammation och en allvarlig blodförgiftning.

– Jag låg i respirator i drygt två veckor. Att jag var nersövd så länge berodde på att bakterien var oerhört stark. Jag hade noll syreupptagning, och om stafylokockerna hade suttit närmare hjärtat hade det varit helt kört. Tydligen övervägde de att ta bort halva lungan också, säger han till Expressen.

När han väcktes var det omtumlande.

– Jag är inte troende, och det kan låta flummigt men en del av de där narkosdrömmarna får mig att fundera på om det är så att man väljer själv när man ska dö. Det här med ”ljuset i tunneln” som alla snackar om, det kommer från någonstans. Jag var på andra sidan men valde att tacka nej.

Nu är Patrik Sjöberg på bättringsvägen, men han är fortfarande märkt av sjukdomsperioden.

– Det är lite jobbigt att prata när man går. Jag har nog suttit på varenda jävla parkbänk här under mina promenader. Jag kan ju gå, men det går inte fort.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons