Annons

Sjöström skippar 100 meter fjäril i VM

Världsårsbästa för två dagar sedan – men på VM i juni väljer Sarah Sjöström att skippa 100 meter fjäril.
I stället väljer hon 50 meter fjäril samt 50 och 100 meter fritt.
Simning • Publicerad 12 april 2022
Sarah Sjöström vann samtliga fyra grenar hon simmade i Swim Open. Arkivbild.
Sarah Sjöström vann samtliga fyra grenar hon simmade i Swim Open. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sarah Sjöström simmade fem individuella grenar senast VM i långbana avgjordes 2019.

Men med två mästerskap inom sex veckor, VM i Budapest och EM i Rom, drar Sjöström ned på sitt mästerskapsprogram.

Annons

– Jag kommer fortfarande att simma fler grenar än de flesta på ett VM, det är extremt tufft att köra så många grenar. Redan för fyra år sedan kände jag att jag ville minska antalet grenar för att kunna hålla på längre med simningen, säger Sjöström som efter segern på 100 meter fjäril i söndags sade att hon ledsnat på 100 meter fjäril.

Stjärnan valde bort sin före detta specialdistans – där hon vunnit fyra VM-guld i långbana – redan på kortbane-VM i Abu Dhabi i december och har de senaste åren prioriterat frisim i stället för grenen där hon slog igenom som 14-åring då hon tog ett överraskande EM-guld och sedan vann OS-guld 2016.

Hårdare konkurrens

Sjöström var länge överlägsen på distansen, men har fått stor konkurrens och var sjua i OS i fjol, då framför allt på grund av armbågsskadan.

Men Sjöström är numera starkast och snabbast på 50-metersdistanserna.

Nya förbundskaptenen Martina Aronsson tycker att Sjöström gör rätt val i sommar när VM och EM avgörs med bara drygt sex veckors mellanrum.

– Jag tror att med det antalet mästerskap som hon har gjort och kommer att göra så är det smart att hitta den bästa planen. Det är två mästerskap i sommar, det ger en bättre möjlighet att simma det hon har lust att simma, säger Aronsson.

TT: Hur ser du på att hon tar bort en bra möjlighet till medalj?

– Hon har så många andra medaljchanser på 50 meter frisim och 50 meter fjäril och även 100 meter frisim så jag tycker smarthet är bästa planen, säger hon.

"Slipa på detaljerna"

Sjöström avslutade Swim Open i Eriksdalsbadet i Stockholm med att vinna 100 meter fritt. Hon vann på 53,15, knappt 1,5 sekunder över sitt världsrekord, och därmed blev den långa frisimsdistansen den enda gren där hon inte satte världsårsbästa i Stockholm. Australiskan Shayna Jack har simmat två hundradelar snabbare.

– Jag är i bra form, men jag ser på filmerna att tekniken inte är hundraprocentig i frisim och det gör rätt stora tidsskillnader. Så jag får slipa på detaljerna fram till VM, säger Sjöström som vann med 1,27 sekunder före Signe Bro, Danmark.

Annons

Sophie Hansson vann 100 meter bröstsim med nästan åtta tiondelar före tvåan, comebackande Ruta Meilutyte, Litauen, OS-guldvinnare 2012.

Tiden 1.06,72 var dryga sekunden över hennes eget svenska rekord.

– Jag känner mig stark och kunde hålla ihop loppet, men efter känslan i går (på dubbla distansen) trodde jag att det skulle gå ännu fortare, säger Hansson.

VM i Budapest startar den 18 juni.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons