Annons

Farsartade scener när VM-kvalmöte avbröts

Det som skulle bli VM-kvalets höjdpunkt slutade i en fars.
Brasilien–Argentina hann inte mer än börja innan fotbollsmatchen avbröts efter tumultartade scener.
Bara timmar före avspark hade då brasilianska myndigheter försökt stoppa fyra av de argentinska spelarna med hänvisning till pandemin.
Fotboll • Publicerad 5 september 2021
Brasilien–Argentina hann knappt börja innan VM-kvalmatchen avbröts.Foto: Andre Penner/AP/TT

Att kalla det som utspelade sig på arenan i São Paulo för rörigt är ingen överdrift.

Frågan är varför matchen alls fick starta.

Annons

I händelsernas centrum: fyra argentinska spelare och den brasilianska hälsomyndigheten Anvisa, som inte ville att spelarna skulle släppas in i landet, än mindre spela fotboll.

Med bara timmar kvar till matchstart meddelade Anvisa att de argentinska Premier League-proffsen Giovani Lo Celso, Emiliano Martínez, Emiliano Buendía och Christian Romero måste stoppas från spel och omedelbart sättas i karantän.

"Allvarlig hälsorisk"

Sedan den 23 juni har Brasilien särskilt stränga restriktioner för utländska medborgare som reser in från vissa länder, däribland Storbritannien, och enligt hälsomyndigheten har spelarna låtit bli att berätta att de tillbringat tid i England de senaste två veckorna.

"Anvisa betraktar den här situationen som en allvarlig hälsorisk och rekommenderar de lokala hälsomyndigheterna att beordra en omedelbar karantän för spelarna, som förbjuds att både delta i någon form av aktivitet liksom att stanna på brasilianskt territorium", skrev Anvisa i ett uttalande, rapporterar AFP.

När matchen väl kom i gång fanns ändå tre av de fyra spelarna med i Argentinas startelva – Buendía saknades – men det högt emotsedda toppmötet i det sydamerikanska VM-kvalet blev inte långvarigt.

Skjuts upp helt

Knappt fem minuter in i matchen utbröt tumult vid lagens avbytarbänkar i samband med en frispark – obekräftade uppgifter från nyhetsbyrån Reuters säger att personer från hälsomyndigheten gick ut på gräset och stoppade matchen – och kort därefter lämnade hela det argentinska laget planen.

Efter en stunds väntan kom sedan beskedet: matchen återupptas inte under söndagen.

Att de fyra spelarna rest till Sydamerika för att spela landskamper var kontroversiellt redan tidigare. Engelska Premier League har egentligen uppmanat sina klubbar att inte släppa spelare till landslagsuppdrag i rödlistade länder, exempelvis Brasilien, men alla har inte följt rekommendationerna. Aston Villa släppte därför i väg Buendía och Martínez till kvalmatcherna mot Venezuela och Brasilien, medan Tottenham gjorde detsamma med Lo Celso och Romero.

Brasilien saknar däremot nio Englandsproffs under den pågående samlingen, som Liverpools Roberto Firmino, Fabinho och Alisson Becker liksom Manchester City-duon Gabriel Jesus och Ederson.

Den sydamerikanska VM-kvalgruppen toppas av Brasilien på 21 poäng efter sju raka segrar. Argentina är tvåa, sex poäng bakom.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons