Annons

Skåneboll tittade till ”sargfotbollen”

I år har Bladets och alliansens innefotbollsturnering fått dispens av Skåneboll. Sargen är tillbaka till mångas förtjusning. Igår var Skånebolls Jörgen Larsson på besök för att bedöma ”sargfotbollen”.
Sport • Publicerad 26 december 2002

Jörgen tog sin bil och åkte till Kristianstad. Uppdraget var att bedöma hur sargens comeback artade sig. Efter en dag med sargen hade Jörgen svårt att välja vilken sida han skulle stå på. – Jag är varken negativ eller positiv. För att man skulle kunna bedöma det fullt ut skulle man helst sett en halvlek med sarg och en halvlek med five-a-side från alla matcher, säger Jörgen. En positiv aspekt hittade han. Sargbökandet hade försvunnit. – Vad jag kan påminna mig om var det mycket mer bök vid sargen förr. Nu blåste domarna av ganska snabbt när det blev spel och trångmål vid sargen, det var bra, menar Jörgen. Jörgen hade också ett snack med domarteamen och mycket riktigt har de också fått direktiv att stävja den sortens innefotboll. – Redan innan turneringen började hade dom bestämt sig för att i så stor utsträckning som möjligt plocka bort alla närkamper vid sargen, och det tycker jag dom har lyckats med. I och med att många av spelarna är så pass unga så har många aldrig spelat med sarg. Och de som spelat med sarg i början på 90-talet verkar ha glömt av hur det gick till på den gamla goda tiden. Det innebär problem när man ska bedöma hur spelet ser ut. – Spelarna utnyttjar inte sargen som de gjorde förr och många spelare är inte alls vakna på returerna efter skott. Jag tyckte dessutom att skottfrekvensen var jämförbar med five-a-side-fotbollen. Det är väl ovana, menar Jörgen. Är det negativt? – Jag vet inte riktigt vad det är. Jag tycker det är lite för tidigt att uttala sig i frågan i och med att spelarna är så ovana vid sarg nu. Skulle spelet med sarg fortsätta skulle sargen användas mer och mer och då hade vi fått en mer rättvis bild av sargens roll i innefotboll. En sak står han dock fast vid. – När det gäller ungdomsfotboll står jag fast vid att five-a-side är det bästa för utveckling och utbildning. Marcus Nilsson

INNEFOTBOLL KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons