Skellefteås revansch – nollade Örebro

Efter två raka förluster slog favoriten tillbaka.
Skellefteå nollade Örebro i den tredje SM-semifinalen och vann med 3–0.
Målvakten Linus Söderström räddade 27 skott och höll sin tredje nolla i slutspelet.
Ishockey • Publicerad 5 april 2023
Skellefteås Andreas Wingerli stöter in 2–0-pucken bakom Örebros målvakt Jhonas Enroth. Skellefteå vann och reducerade semifinalserien till 1–2 i matcher.Foto: Erland Segerstedt/TT

Söderström erkände efteråt att läget inför matchen var pressat hos serietvåan som dominerade under grundserien tillsammans med seriesegraren Växjö.

– Så klart. Vi börjar med 0–2 i serien, då måste man vända på lite stenar och kolla sig själv i spegeln. Jag kände att som lag tog vi tag i det – inte i första perioden, men i andra och till slut vinner vi välförtjänt, sade han till C More.

Den glödhete målvakten är nu bäst i slutspelet med tre hållna nollor. Och fler ska det bli:

– Vi hittade ett stäm som vi inte haft tidigare i den här matchserien. Det ska vi bygga vidare på, sade Söderström.

Darrig start

Men Västerbottenslaget – favorit inför semifinalserien – inledde darrigt, tappade puckar och lät Örebro skapa lägen.

Inte minst ungdomskedjan – nio poäng i de två första semifinalerna – fortsatte att briljera och supertalangen Leo Carlsson, 18, var på spelhumör.

Då klev Söderström fram och räddade Skellefteå.

I andra perioden klev resten av laget också fram.

– Vi spelar ut. Vi har bra driv på skridskorna och vill delta i spelet, tidigare har vi gömt oss. Vi har fan bestämt oss, vi ska vinna den här matchen, sade stjärncentern Pär Lindholm till C More i den andra periodpausen.

Då hade hans lag gått fram till en 2–0-ledning och dominerat stort.

Tappade klubban

Lindholm sköt 1–0 på backen Oskar Nilssons geniala passning. Gästernas back Kristian Näkyvä tappade klubban – som fastnade i baksidan av Lindholms tröja – och kunde inte stoppa hemmacentern från att avlossa målskottet.

Snabbskrinnaren Andreas Wingerli ökade på till 2–0 i en snabb spelvändning och snabba passningar med Tom Kühnhackl.

Efter det orkade inte Örebro resa sig.

Den tilltänkta spurten i tredje perioden blev aldrig av och med 3.41 kvar valde Örebrotränaren Niklas Eriksson att plocka ut målvakten Jhonas Enroth och satsa på en extra utespelare.

Inte heller det gav något resultat. I stället kunde Filip Sandberg göra 3–0 i tom kasse.

– Vi gör ändå en ganska bra match och en riktigt bra första period där vi skapar tre-fyra lägen. Där behöver vi göra något mål för att ta den här matchen i hamn, sade Niklas Eriksson till C More.

Fakta: SM-semifinalerna

+ Skellefteå–Örebro 1–2.

7/4, match 4: Örebro–Skellefteå, 9/4, match 5: Skellefteå–Örebro, ev 11/4, match 6: Örebro–Skellefteå, ev 13/4, match 7: Skellefteå–Örebro.

+ Växjö–Frölunda 1–2.

6/4, match 4: Frölunda–Växjö, 8/4, match 5: Växjö–Frölunda, ev 10/4, match 6: Frölunda–Växjö, ev 12/4, match 7: Växjö–Frölunda.