Annons

Skidchefen får mer makt – frågorna han vill driva

En av Skidsveriges mäktigaste får mer internationell makt.
Daniel Fåhraeus väljs snart in i Fis längdkommitté, här berättar han om frågorna han vill driva.
Skidor • Publicerad 15 maj 2021
Daniel Fåhraeus.Arkivbild.
Daniel Fåhraeus.Arkivbild.Foto: Ulf Palm / TT

På Internationella skidförbundets (Fis) kongress i början av juni tackar gamle storåkaren Niklas Jonsson för sig i längdkommittén. Sverige har en fast plats och har föreslagit Daniel Fåhraeus, som är längdchef i Svenska skidförbundet, som ersättare.

– För mig att det viktigt att verka för att vi ska vara trovärdiga i vad vi sysslar med, säger Fåhraeus.

Annons

Hållbarhet är en av hans två hjärtefrågor.

– Det gladde mig att det senaste mötet inleddes med en diskussion om var vi står i den frågan.

"Tveeggat"

Daniel Fåhraeus poängterar bland annat vikten av att skapa ett klokare tävlingsprogram i världscupen som skapar ett mer hållbart resande.

Han vill att tävlingarna ska ligga i geografiska kluster, så att exempelvis loppen i Falun och Ulricehamn avgörs efter varandra.

­– Vi måste ha blicken långt fram. Det blir bara varmare och detta berör alla snösporter.

Förbudet av fluorvallan är en annan hållbarhetsfråga som engagerar Fåhraeus.

I samband med Fis-kongressen ska bland annat en rapport presenteras som är resultatet av 6 500 tester från den gångna säsongen och signalerar hur en tydligare kontrollfunktion utformas. Det får inte finnas risk för fusk.

– I dag finns ingen tidsplan för förbudet av fluorvalla. Detta är tveeggat. Javisst, det är viktigt att ta bort fluorvallan, samtidigt måste det finnas en fungerande kontrollapparat. Vilket av detta väger tyngst? Får vi en rättvis idrott om fluorvallan tas bort redan till kommande säsongen? Om det är tveksamt får det gärna ta ett år till, säger Daniel Fåhraeus.

Fattiga och rika

Skillnaden mellan fattiga och rika skidnationer är en annan viktig fråga för Daniel Fåhraeus. Han gärna ser ett regelverk som bidrar till att jämna ut skillnaden.

– Regelverk är en väg att gå, men jag har inte svar på hur vi i detalj ska lösa det. Nu får vi tänka till. Vilken väg ska vi gå? Hur mycket pengar ska man satsa på serviceapparaten? Detta är en viktig fråga.

Annons

Det finns en enighet bland de rika längdnationerna att något måste göras för att fler nationers åkare ska få möjlighet toppa världscup och mästerskap.

Viktig fråga

Men hur ska det gå till?

Skulle exempelvis svensk skidsport acceptera en neddragning inom landslagets serviceapparat för att skapa större möjligheter för åkare från andra ”mindre” skidnationer att ta medalj på mästerskapen?

– Jag tror absolut det om man förankrar och diskuterar frågan på ett bra sätt. Med bra kommunikation kan man skapa förståelse för det. Detta är en principiell viktig fråga som är viktig för sporten, säger Daniel Fåhraeus.

Fakta: Så styrs Internationella skidförbundet

Internationella skidförbundet (Fis), som bildades 1924, har sitt högkvarter i schweiziska Oberhofen am Thunersee.

Förbundet har 135 medlemsnationer och innehåller grenar som ingår inom alpint, längd, backhoppning, nordisk kombination, freestyle/freeski och snowboard.

Det beslutade organet heter FIS council.

Fis består också av åtta kommittéer som representerar de olika grenarna och verksamheterna. Dessa kommittéer består av representanter från de olika medlemsnationerna.

4 juni väljer Fis en ny ordförande efter schweizaren Gian-Franco Kasper som avgår efter 33 år. Svenskarna Mats Årjes, ordförande i Sveriges olympiska kommitté, och Johan Eliasch, ägare av skidmärket Head, är två som kandiderar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons