Annons

Sverige klart för VM efter rysare

Sveriges VM-jubel höll på att fastna i halsen.
Men Kosovare Asllani räddade kvällen på Gamla Ullevi.
Mittfältsstjärnans 1–1-mål mot Irland säkrade biljetten till VM 2023.
Fotboll • Publicerad 12 april 2022
Kosovare Asllani jublar med lagkompisarna efter sin kvittering till 1–1 mot Irland.
Kosovare Asllani jublar med lagkompisarna efter sin kvittering till 1–1 mot Irland.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sveriges damlandslag i fotboll brukar inte tappa poäng i kvalmatcher. Särskilt inte på hemmaplan.

Inför tisdagskvällen hade Sverige bara luggats på poäng hemma vid tio tillfällen genom historien, och bara en gång – den 13 oktober 1992 mot Danmark på Ryavallen i Borås – hade det blivit förlust.

Annons

Men mot Irland var det bra nära igen.

Till slut var det ett par vältajmade byten, och en klinisk Kosovare Asllani, som ändå räddade kvällen och efter 1–1 på Gamla Ullevi är saken klar: Sverige ska spela VM i Australien och Nya Zeeland 2023.

– Vi har hela matchen, det är bara sista tredjedelen som det blir tufft. De är aggressiva och ligger väldigt lågt och gör det svårt för oss. Det var otroligt skönt att trycka in 1–1 och ta VM-platsen, säger Asllani.

Den avslutande kvalmatchen borta mot Finland i september blir därmed en ren formsak för svensk del.

Fjärde raka mästerskapet

VM 2023 blir fjärde raka mästerskapet med Sverige för Peter Gerhardsson, som tog över efter EM 2017. Under sina år som förbundskapten har han undan för undan byggt ett landslag som lär gå in i nästa års världsmästerskap som en av förhandsfavoriterna. Efter VM-silvret 2019 och OS-silvret i fjol, är Sverige också en av de klaraste guldaspiranterna i sommarens EM.

Men Irland bjöd på hårt motstånd, och var som väntat en mycket tuffare nöt att knäcka än Georgien förra veckan. Den svenska 15–0-segern i Gori togs mot ett på alla sätt underlägset motstånd, men Vera Pauws Irland är av en helt annan kaliber.

Länge fick också irländskorna matchen precis dit de ville. Ett tätt, svårgenomträngligt försvar kombinerat med snabba omställningar skapade en hel del problem för Sverige.

Kallduschen

I slutminuterna av första halvlek kom kallduschen på ett närapå fullsatt Gamla Ullevi – 12 123 åskådare. Ett irländskt inlägg från höger rensades undan av det svenska försvaret, men inte bättre än att bollen hamnade hos Arsenalstjärnan Katie McCabe strax utanför straffområdet. McCabe avlossade sin fruktade vänsterfot och via Jonna Anderssons fot styrdes bollen utan chans för Hedvig Lindahl i det svenska målet.

Andra halvlek blev ett konstant tryck mot det irländska straffområdet. Sverige hade dock länge svårt att vaska fram några riktigt vassa målchanser.

Men det ändrades när Gerhardsson kastade om i elvan. In kom bland andra Fridolina Rolfö, Filippa Angeldahl och Olivia Schough, och det gav minst sagt önskad effekt.

Annons

– Det var skönt att vi kunde vända matchbilden, säger Rolfö.

Asllani matchhjälte

Filippa Angeldahls svepande djupledsboll hittade Olivia Schough som i full fart överraskade det irländska försvaret genom att volleypassa bollen i sidled. Där kom Kosovare Asllani perfekt, tog emot bollen på bröstet och dundrade in 1–1 i bortre hörnet samtidigt som Gamla Ullevi exploderade i ett glädjejubel.

I slutändan är det oklart vilka som var gladast när slutsignalen ljöd. Båda lagen jublade friskt, och innerplan förvandlades till ett enda stort kramkalas.

Sverige firade att VM-platsen var i hamn och Irland har stor chans att ta andraplatsen i gruppen.

Fakta: Alla fotbolls-VM

Det första världsmästerskapet för damer spelades 1991. På tisdagen kvalade Sverige in för åttonde gången i rad.

Här är höjdpunkterna, och missräkningarna, från Sveriges alla mästerskap.

1991, i Kina:

Världsmästare: USA.

Sveriges placering: Trea.

1995, i Sverige:

Världsmästare: Norge.

Sveriges placering: Utslaget i kvartsfinal.

1999, i USA:

Världsmästare: USA.

Sveriges placering: Utslaget i kvartsfinal.

2003, i USA:

Världsmästare: Tyskland.

Sveriges placering: Tvåa.

2007, i Kina:

Världsmästare: Tyskland.

Sveriges placering: Gick inte vidare från gruppen.

2011, i Tyskland:

Världsmästare: Japan.

Sveriges placering: Trea.

2015, i Kanada:

Världsmästare: USA.

Sveriges placering: Utslaget i åttondelsfinal.

2019, i Frankrike:

Världsmästare: USA.

Sveriges placering: Trea.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons