Annons

Rybakina skrällvann Wimbledon

Jelena Rybakina blev historisk när hon blev första kazak att vinna anrika tennisturneringen Wimbledon.
I finalen besegrade hon tunisiskan Ons Jabeur med 2–1 i set.
Tennis • Publicerad 9 juli 2022
Jelena Rybakina skrev historia och vann Wimbledon genom att finalslå Ons Jabuer med 2–1 i set.
Jelena Rybakina skrev historia och vann Wimbledon genom att finalslå Ons Jabuer med 2–1 i set.Foto: Kirsty Wigglesworth /AP/TT

Både Jabuer, från Tunisien, och Rybakina, från Kazakstan, hade möjligheten att bli odödliga genom att bli första spelare från respektive nation att vinna en grand slam.

Världstvåan Ons Jabeur öppnade bäst genom att plocka hem det första setet med 6–3. Därefter vaknade Jelena Rybakina rejält. 23-åringen visade upp stort spel och kvitterade genom att vinna det andra setet med 6–2.

Annons

Rybakina blev därefter mästare när hon även vann det tredje och avgörande setet med samma siffror.

Född i Ryssland

Rybakina, som föddes i Ryssland men representerar Kazakstan, är 23:a på världsrankningen men kommer trots segern inte att klättra då det inte delas ut några rankingpoäng.

Hade Rybakina valt att fortsatt representera Ryssland hade hon inte fått spela Wimbledon då man på grund av landets pågående invasion av Ukraina valt att utesluta ryska och belarusiska spelare.

Nu blir hon alltså den första spelaren från sitt land att vinna en grand slam, vilken var 23-åringens första i karriären. Även Jabeur blev historisk då hon blev den första afrikanska kvinna att nå en final i en grand slam-turnering.

– Jag vill gratulera Jelena, hon spelade fantastiskt. Hela hennes team har gjort ett fantastiskt jobb och förhoppningsvis är det min tur nästa gång, säger Jabeur efter matchen.

Hyllar sin motståndare

Rybakina själv menar att nerverna var utanpå både under och inför finalen.

– Jag var supernervös innan och under matchen, så jag är ärligt talat glad över att matchen är över. Det är otroligt att vinna här och jag finner inga ord. Jag vill tacka mitt team, min familj och publiken för allt stöd, säger hon.

Rybakina hyllade därefter sin motståndare.

– Hon är en stor inspiration för alla och jag är glad över att vi har en sådan spelare på touren. Jag behöver nog inte träna kondition på ett tag så mycket som jag fick springa i dag.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons