Annons

Skyttekungen har redan hittat rätt i KFC

Två matcher – två mål. Kristianstad FC:s forwardsförvärv Emil Åberg imponerar i sin ”nygamla” miljö.– Man är där framme av en anledning, säger han ödmjukt.
Kristianstad • Publicerad 12 februari 2017
KFC-forwarden Emil Åberg blev målskytt för andra träningsmatchen i rad för sin nya klubb. Foto: Bosse Nilsson
KFC-forwarden Emil Åberg blev målskytt för andra träningsmatchen i rad för sin nya klubb. Foto: Bosse Nilsson

Han var i Kristianstads FF en kort period under våren 2012. Då gjorde han inget större avtryck.

Nu är 24-årige Emil Åberg, som vann skytteligan (24 mål) med Eskilsminne i division II västra Götaland i fjol, tillbaka i Kristianstad.

Annons

– Det går inte att jämföra då och nu. Även klubben har förändrats, den är klart mer stabilare nu, det märker man, säger Emil Åberg.

Visst, det är bara träningsmatcher men Emil Åberg har redan visat att han kommer att bli ett ordentligt tillskott i årets KFC-upplaga.

Mål mot FC Rosengård för en vecka sedan – och mål mot Landskrona BoIS i lördags.

–  Man är där framme av en anledning, säger han och skrattar.

Åberg bjöd på ett klassmål i slutet av den första halvleken mot Landskrona.

– Ett ”Papin”-avslut, sa KFC-tränaren Joakim Persson.

Mittfältsgeneralen Antonio Rojas lyfte bollen mot straffområdet, Nahom Girmai skarvnickade bollen till Emil Åberg, som fick bollen perfekt i löpningen. På halvvolley drog han sedan till med diagonalskott, helt otagbart för Landskrona-keepern Ivo Vazgec.

– Jag försökte bara att hålla ner bollen. Den satt perfekt vid den bortre stolpen, säger Åberg.

Målet betydde 1–0 och kom rätt ologiskt då Landskrona haft initiativet och de hetaste chanserna i första halvlek.

Kanske berodde det på att KFC testade ett spelsystem, 3-5-2 eller 5-3-2, beroende på hur man ser det.

Annons

– Vi vill kunna hantera två sätt att spela så att vi kan ändra i matcherna. Men det ställer en del frågor om hur vi ska hantera kantspelet. Vi hade problem den första halvtimmen, då de stod högt upp på oss.

– Sedan fick vi alldeles för sällan in bollar bakom deras backlinje, när vi väl fick det hade Landskrona problem. Första intrycket av nya spelsystemet var okej, men med lite defekter, analyserade Persson.

I den andra halvleken spelade KFC upp sig, men det var Landskrona som kvitterade med tio minuter kvar, efter en tveksam utrusning av KFC-målvakten Sixten Mohlin. Det blev 1–1.

– Landskrona kommer att vara ett av seriens bästa lag, det här var en bra grund för oss att veta att vi kan spela jämnt mot dem, säger Persson.

Är ni redo för Svenska Cupen?

Det tror jag inga lag är, varken Dalkurd eller AIK. Samtidigt måste vi anpassa oss efter motståndet, eftersom de har andra kvalitéer. Nu hoppas jag bara att det blir klart att vi får spela på konstgräset så att vi får en ärlig chans att spela f-o-t-b-o-l-l mot Dalkurd. Jag förlorar hellre med 0–4 än spelar 0–0 på en pissig gräsplan.

Emil Åberg ser fram emot cupäventyret.

– Man tänder till extra när det är tävlingsmatcher. Det kommer att bli en härlig utmaning.

Antonio Rojas.
Antonio Rojas.
Antonio Rojas.
Antonio Rojas.
KFC-tränaren Joakim Persson.
KFC-tränaren Joakim Persson.
Fotboll, träningsmatch

Kristianstad FC–Landskrona BoIS 1–1 (1–0)

Målen: 1–0 (41) Emil Åberg, 1–1 (80) Alexander Tkacz.

Startelva, KFC: Sixten Mohlin – Martin Rudolfsson, Saikou Jawneh (ut 70), Oliver Ekroth – Robin Clason (ut 65), Albert Ejupi (ut 60), Nahom Girmai, Antonio Rojas, Truls Verngren – Michael Baggner (ut 77), Emil Åberg.

Ersättare: Joel Hallgren (mv), Anton Bloom (in 70), André Kamp (in 65), Omar Dampha (in 77), Bjarni Mark Antonsson (in 60).

Daniel GrozdanovskiSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons