Annons

Slapp kritiken – trodde det var aprilskämt

Den danska fotbollsstjärnan Nadia Nadim blir ambassadör för det kritiserade VM i Qatar i höst. Men hon kom undan den värsta kritiken eftersom många avfärdade det som ett aprilskämt.
Fotboll • Publicerad 2 april 2022
Nadia Nadim. Arkivbild.
Nadia Nadim. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nadim lade på fredagen ut ett par inlägg på Instagram där hon skrev att hon nu är en av VM:s ambassadörer, något som många trodde var ett aprilskämt på grund av den massiva kritiken mot Qatar när det gäller mänskliga rättigheter, bland annat från Danmark.

I en video säger hon att hon ser fram emot att få vara ambassadör för det första VM:et i Mellanöstern eftersom hon själv har rötterna i regionen – hon är född i Afghanistan. Under kvällen lade hon även ut en video från slutspelslottningen i Doha.

Annons

Danmarks spelarförening i fotboll tar i alla fall avstånd från Nadims beslut.

– Det är förstås hennes fria val att göra det, men vi i spelarföreningen tar avstånd från VM-slutspelet utifrån bland annat hur Qatar tilldelades VM genom korruption, hur man behandlar migrantarbetarna, deras syn på hbtqia+-personer och så vidare, säger föreningsdirektören Michael Sahl till nyhetsbyrån Ritzau.

– Det finns massor med argument till varför man inte ska stödja det landet.

Nadim fick kritik efter att i december ha besökt och skönmålat Qatar. Hon ska då ha sagt att Qatar är ett land som hjälper folk i nöd. Men enligt uppgifter i brittiska The Guardian har minst 6 500 migrantarbetare, som varit med och byggt VM-arenor, mist livet i Qatar sedan landet tilldelades VM. Qatar har också anklagats för sportswashing, för att tvätta sitt skamfilade rykte genom idrottsevenemang.

Den danska landslagsanfallaren spelar för Racing Louisville i den amerikanska ligan. Hon är nyutexaminerad läkare.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons