Småkronorna föll på domarfel

Sport • Publicerad 7 januari 2001
Smärtsam förlust. Sverigesf bronsmatchen mot Kanada fick ett snöpligt slut. "Småkronorna förlorade med 2–1 efter Sudden death.Bild: SCANPIXFoto:

ISHOCKEY. Sverige förlorade bronsmatchen mot Kanada i junior-VM i ishockey. Förlängningen hann bara bli 37 sekunder gammal när Raffi Torres avgjorde matchen med ett slagskott direkt på en tekning som kommer att diskuteras länge. Den ryske domaren Kabanov lät nämligen de kanadensiska spelarna byta position i svenskarnas försvarszon, trots att de en gång redan ställt upp.

–Så här direkt efter slutsignalen känns det givetvis för jävligt, men kom tillbaka i morgon och fråga och vi är trots allt rätt nöjda med en fjärdeplacering och på det sätt vi genomförde turneringen, sade en inte alltför nedstämd Bo ”Kulon” Lennartsson till TT.

Matchbilden var lik den mot Tjeckien. Sverige ägde det mesta puckinnehavet och förde matchen stora stunder. Taktiken såg länge ut att gå vägen. Martin Samuelssons 1–0-mål fem minuter in i första perioden blev visserligen 1–1 i början av den andra. Men det var Sverige som dominerade matchbilden och endast en suverän Maxime Oullet i målet såg till att hålla kanadensarna kvar i matchen.

Här är bara några exempel på svenska målchanser:

I slutsekunderna av första perioden sköt Niklas Kronwall ett slagskott i ribban.

I slutet av den andra perioden träffade David Johansson stolpen.

I mitten av den tredje perioden kom Mattias Månsson fri med Oullet men sköt mitt på.

Pär Bäcker hade också en klar målchans i slutet av matchen men en klubba styrde pucken strax utanför stolpen.

Turen var verkligen inte på svenskarnas sida och till och med den kanadensiske coachen Stan Butler var imponerad över hur Sverige genomförde matchen.TT