Annons

Smakstart för Rydströms MFF: "Otroligt skönt"

Pressen är stor på Henrik Rydström att föra Malmö FF tillbaka till SM-guldtronen.
Vägen dit startade åtminstone på bästa sätt.
Anfallaren Isaac Kiese Thelin sänkte Kalmar i den allsvenska premiären med sitt straffmål inför ett utsålt stadion i Malmö.
Fotboll • Publicerad 1 april 2023
Isaac Kiese Thelin blev segerskytt för sitt Malmö FF i den allsvenska premiären hemma mot Kalmar. Anfallaren satte matchens enda mål på straff.
Isaac Kiese Thelin blev segerskytt för sitt Malmö FF i den allsvenska premiären hemma mot Kalmar. Anfallaren satte matchens enda mål på straff.Foto: Andreas Hillergren/TT

– Otroligt skönt. Tre poäng. Jag tycker att vi har ett bra tryck hela matchen, säger Isaac Kiese Thelin till Discovery+ efter premiärsegern.

Den nye Malmö FF-tränaren Henrik Rydström sparade inte på det offensiva krutet när han skickade ut sina elva allsvenska premiärspelare mot sin forna klubb Kalmar.

Annons

Med en 3–5–1–1-formation ville 47-åringen möjligen skicka en signal till guldkonkurrenterna – MFF-upplagan 2023 ska spela en offensiv fotboll i jakten på att återerövra SM-guldet från fjolårsvinnaren Häcken.

"Gasa"

– Hemmaplan, premiär, gasa, sade Rydström till Discovery+ inför avspark på stadion i Malmö.

– Vi kan väl inte hålla igen va? fortsatte han.

Kalmars nye tränare Henrik Jensen – som tog över efter Rydström – visste vad som väntade inför 21 612 åskådare.

– Vi förväntar att de kommer att pressa på, men vi ska vara smarta, sade dansken till tv-kanalen.

Inledningsvis blev matchbilden som förväntat. Redan efter sex minuter borde kanske hemmalaget haft en straff när Kalmarmittbacken Rasmus Sjöstedt träffade MFF-nyförvärvet Stefano Vecchias ben i straffområdet, men domaren Mohammed Al-Hakim friade.

Förra säsongens allsvenska fyra Kalmar kom in matchen ju längre den led, men bortalaget hotade inte MFF-målvakten Johan Dahlin en enda gång under den första akten. Å andra sidan lyckades inte heller Malmö – trots ett tämligen stort övertag – skapa de riktigt heta målchanserna.

Det bästa läget fick just Vecchia efter knappt 40 minuter, men stabile Ricardo Friedrich – utsedd till fjolårets bästa allsvenska målvakt – kunde tippa till hörna.

– Det känns som en premiärmatch där kanske inte allt sitter, men det blir bättre ju längre matchen går, sade Taha Ali, en av sex startspelare som inte spelade i MFF i fjol, i paus.

Med sju SM-guld sedan 2010 var naturligtvis fjolårets sjundeplats i allsvenskan en grov missräkning för MFF. Pressen är stor på Henrik Rydström att föra den skånska storklubben tillbaka till toppen. Svenska cupen var enda vägen ut i Europa denna säsong, men där tog det slut redan i kvartsfinal efter strafförlust mot Djurgården.

Vann på straffmål

Annons

Nu var det just från elva meter som premiärmålet föll. I den 66:e minuten gick lagkaptenen Anders Christiansen omkull efter kontakt med Kalmarmittbacken Lars Sætra i straffområdet.

Anfallaren Isaac Kiese Thelin brände en straff i cupkvarten mot Djurgården – nu dundrade han in segermålet i mitten av målet.

Kalmar var inte ofarligt efter hemmalagets ledningsmål, men det dröjde till den 85:e minuten innan det gyllene läget dök upp. Mileta Rajovic fick ett friläge till skänks efter misstag i Malmö, men Kalmaranfallaren sköt över och MFF tog hand om de tre premiärpoängen.

Fakta: Allsvenska premiäromgången

Lördag: Malmö FF–Kalmar FF 1–0, Djurgården–Brommapojkarna (17.30).

Söndag: IFK Norrköping–Sirius, Hammarby–Degerfors (båda 15.00), Halmstad–AIK, IFK Göteborg–Värnamo (båda 17.30).

Måndag: Mjällby–Varberg, Elfsborg–Häcken (båda 19.00).

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons