Annons

SOK-läkarens kritik: "RF borde agera mer"

Riksidrottsförbundet och dess ordförande Björn Eriksson får kritik av idrottsläkaren Bo Berglund.
RF borde agera mer för att få in idrottskompetens i Folkhälsomyndigheten.
Allmänt • Publicerad 5 maj 2020
SOK-läkaren Bo Berglund kritiserar RF och dess ordförande Björn Eriksson för att man inte kräver att få in idrottskompetens i Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
SOK-läkaren Bo Berglund kritiserar RF och dess ordförande Björn Eriksson för att man inte kräver att få in idrottskompetens i Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Bo Berglund är medicinskt ansvarig på Sveriges olympiska kommitté. Han anser att idrottsförbunden inte får tillräcklig hjälp med hur verksamheten kan bedrivas under viruskrisens restriktioner.

Berglund menar att RF agerar med viss undfallenhet mot Folkhälsomyndigheten

"Inte krävt kompetens"

Annons

– Riksidrottsförbundet har en gammal myndighetsperson, Björn Eriksson, som är uppfostrad att inte ifrågasätta myndigheter. Man har inte krävt kompetens i de här beslutande organen. Jag tycker att man bör ta in expertis som kan vara med när Folkhälsomyndigheten tar beslut som rör idrott. Det ska vara någon person som verkligen kan idrott och kan säga ”inom den idrotten kan man göra si och så” och ge råd, säger Bo Berglund till DN.

Berglund anser att av rädsla för att göra fel har många förbund dragit ned på verksamheten för mycket.

– Jag känner att det är stiltje på innovationsfronten när det gäller tävlingar. Man kan göra grejer även med det här regelverket, men man måste göra annorlunda.

Svepande direktiv

Berglund efterlyser klarare direktiv.

– Nu är de så svepande att inte ens en så stor sport som fotboll hamnade rätt. Det gäller att få stöttning i sina beslut. Jag tycker att man ska se möjligheterna. Fotbollen testade i alla fall gränserna. De där träningsmatcherna kanske inte var så bra men man visade i alla fall att man var på hugget. Många andra idrotter har bara lagt ned.

Björn Eriksson säger till DN att Riksidrottsförbundet har en ständigt pågående dialog med Folkhälsomyndigheten.

Han menar även att det inte är RF:s uppgift att utforma verksamheten i varje idrott.

Eriksson slår också fast:

– I kampen mellan pandemibekämpning och idrott så kommer pandemibekämpningen i första hand, säger han.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons